Danes pišem o fototoksičnosti eteričnih olj. Na spomladanskih in poletnih delavnicah naravne kozmetike vedno dajem velik poudarek na to temo, namreč v kozmetičnih izdelkih, ki jih uporabljamo poleti, se je nujno potrebno izogibati eteričnim oljem, ki so fototoskična.

V kozmetiki, predvsem v sončnih kremah, losjonih in balzamih za ustnice, se ta eterična olja popolnoma odsvetujejo.

KAJ POMENI FOTOTOSKIČNOST?

Rastilne proizvajajo fototoksične spojine imenovane furanokumarini s katerimi se zaščitijo pred patogenimi organizmi. Te spojine največkrat najdemo v citrusih.

Če nanesemo na kožo fototoskične spojine, lahko v stiku z UV žarki pride do reakcije na koži, ki se kaže v obliki srbečice, rdečine, mehurjev, opeklin ali pa povzroči trajne pigmentne madeže (hiperpigmentacija).

KATERA ETERIČNA OLJA SO FOTOTOKSIČNA?

Fototoksično spojino imenovano bergapten, vsebujejo naslednja eterična olja:

 • bergamotka,
 • limona,
 • limeta,
 • grenka pomaranča,
 • list mandarine,
 • angelika,
 • grenivka,
 • in nekatera druga eterična olja.

IZJEMI: Izjemi pri citrusih sta mandarina in sladka pomaranča, ki nista fototoksični. A pazljivo! Pri nakupu je potrebno biti pazljiv, namreč eterični olji lista mandarine in grenke pomaranče sta fototoskični (beri INCI)

Reakcija po uporabi eteričnega olja bergamotke - res bodite pazljivi!

VARNOSTNA OPOZORILA PRI UPORABI FOTOTOKSIČNIH ETERIČNI OLJ V POLETNI KOZMETIKI

 1. Zaradi lastne varnosti in varnosti drugih, eterična olja citrusov (ki sem jih zgoraj naštela) v poletni kozmetiki izpusti. Če bi uporabila več fototoksičnih eteričnih olj v enem izdelku hkrati, se vrednost fototoksične reakcije poviša. Posledice uporabe takšnih eteričnih olj so lahko zelo hude.
 2. Na trgu so na voljo eterična olja citrusov brez spojine BERGAPTEN (bregapten free). Ta eterična olja lahko brez težav uporabljaš tudi poleti. Eterično olje bergamotke brez bergaptena je na voljo tukaj.
 3. Če je eterično olje pridobljeno s parno destilacijo, prav tako ni nevarnosti, da je to eterično olje fototoksično.
 4. Eterična olja citrusov lahko uporabiš v domačih kozmetičnih pripravkih kot so šamponi in mila za roke, namreč za tiste izdelke, ki jih lahko speremo, ni nevarnosti za fototoksično reakcijo.
 5. Če na kožo naneseš fototoksično snov, se je potrebno izogibati sončnih žarkom vsaj 24 ur, največja nevarnost za fototoksično reakcijo pa je v prvi uri izpostavljanja.
 6. Eterična olja citrusov izjemno hitro oksidirajo, zato se tudi zaradi tega razloga njihova uporaba poleti odsvetuje. Če jih uporabljaš, svojim kozmetičnim pripravkom dodaj antioksidant vitamin E, še bolj pa priporočam izvleček rožmarina CO2, ki je še močnejši antioksidant. Ima protimikrobno in protivnetno kot tudi pomlajevalno delovanje, z blago aromo po rožmarinu. Je zelo gost, topen v maščobah. Dodaš ga lahko oljnim serumom, emulzijam, maslom za telo in mazilom ter maceratom.

Pridobivanje: CO2 (ekstrakcija s hiperkritičnim ogljikovim dioksidom). Doziranje: 0,05 - 0,1 % pri oljih, ki vsebujejo enkrat nenasičene maščobne kisline, 0,2 - 0,4 % pri oljih, ki vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline. 

Fototoksičnim eteričnim oljem se izogibam tudi sama in jih v poletnih kozmetičnih pripravkih ne uporabljam.

Sem in tja si privoščim nepogrešljivi limonin sladkorni piling za telo, ki deluje anticelulitno in pospešuje mikrocirkulacijo, a ga uporabljam zvečer. Raje privoščim kakšno kapljico mandarine in limone v izparilniku, poleti delujeta izjemno poživilno in sproščujoče. Razpoloženje v pisarni je z njima bolj prijetno 🙂

Si ti je zdel zapis zanimiv in uporaben? Deli to pomembno znanje s tvojimi prijateljicami, sodelavkami na facebooku ali jim preprosto posreduj po mailu.

Aroma pozdravček,
Maja

Komentarji

 1. Pingback: Varna uporaba eteričnih olj - www.beebeautywithmaja.si

 2. Pingback: Recept: Naravna krema za sončenje z meto in sivko - www.beebeautywithmaja.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja