Če se v poletnih dneh rada zadržuješ v gozdu ali poležavaš na travnikih, potem previdnost pred klopi ni odveč. Pred odhodom v hribe ali sprehodom v gozd vedno uporabim svoj učinkovit naravni replent, ki me še ni razočaral. Prav tako je uporaben za zaščito pred nadležnim mrčesom - komarji eteričnih olj ne marajo, na srečo 🙂

Danes torej pišem o repelentih, zakaj so konvencionalni nevarni, katere sestavine so sporne ter kako se učinkovito zaščititi s popolnoma naravnim, doma narejenim repentom. V nadaljevanju tudi recept, opis eteričnih olj, ki delujejo repelentno, navodila za pripravo in napotki kje kupiš sestavine.

 

KEMIČNI REPELENTI SO NEVARNI

Konvencionali repelenti pogosto vsebujejo izjemno nevarno kemikalijo imenovano DEET (dietiltoluamid) in ikadirin. DEET kemikalija je strupena, zato je ne smemo vdihavati ali zaužiti, prav tako lahko povzroča:

 • draženje kože
 • draženje oči
 • draženje sluznice in
 • vpliva na naš živčni sistem.

Neželeni učinki se povečujejo ob večji koncentraciji in izpostavljenosti soncu in toploti.

Uporaba takšnih repelentov se odsvetuje, morda je o uporabi sintetičnega repelenta vredno razmisliti le takrat, ko se odpravljaš v tropske ali subtropske dežele, ko obstaja verjetnost prenosa nalezljivih bolezni, ki jih prenašajo komarji.

Da bi se izognila tej dokazano škodljivi kemikaliji se lahko zaščitiš s popolnoma naravnim in učinkovitim repelentom. 

 

Pri uporabi kateregakoli sredstva, ki ga naneseš na kožo bodisi je to repelent bodisi je to losjon za kožo ali maslo, se spomni, da naša koža absorbira več kot 60% sestavin, ki jih nanesemo.

 

V nadaljevanju poglejva katera eterična olja delujejo repelentno in kako izdelaš svoj domači repelent.

 

ETERIČNA OLJA Z REPELENTIM DELOVANJEM

Številna eterična olja imajo izredno repelentno delovanje, posebej učinkovita so eterična olja, ki vsebujejo citronellal:

 • eterično olje citronela
 • eterično olje limonske trave
 • eterično olje limonin evkalipt (kt.* Eucaliptus citridiora)

Kaj je kt*? Kemotip sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi. Repelentno delovanje ima v tem primeru eterično olje limoninega evkalipta in ne eterično olje evkaliptusa (Eucalyptus globulus). 

Zgoraj našteta eterična olja lahko dražijo kožo, zato jih uporabljamo v nižji koncentraciji in jih mešamo z bažjimi eteričnimi olji, ki imajo prav tako repelentno delovanje:

Eterična olja lahko uporabiš za preganjanje mrčesa v prostoru v izparilniku ali pa pripraviš razpršilo za telo. V izparilnik se dodaja do 7 kapljic, koncentracija eteričnih olj v prostoru ne sme biti prevelika.

 

BAZNE SESTAVINE NARAVNEGA REPELENTA (razpršilo za telo)

Poleg eteričnih olj, ki so glavna sestavina našega repeletna, potrebujeva za izdelavo domačega pripravka tudi bazne sestavine, v katerih se eterična olja razredčijo (eteričnih olj nikoli ne uporabljamo nerazredčena na koži!).

Najbolj pogosto se pri repelentih uporablja OLJE NEEM. To olje je izjemno zdravilno, deluje antimikrobno, neguje kožo in dezinficira. Vsebuje azadirahtin A, ki velja kot naravni repelent. Prav tako ga vrtnarji uporabljajo kot naravno škropivo. A pozor - njegov vonj je izredno močan in specifičen zato naj te ta ne preseneti. Če si ga že preizkusila, potem bi se zagotovo lahko strinjala z mano:)

Kot bazo pri izdelovaju uporabljamo hidrolat virginijskega nepozebnika, ki blaži razdraženo kožo, otekline, srbečico in ekceme.

Prav tako kot bazo lahko uporabimo alkohol (96%) v katerem razredčimo eterična olja obenem pa nam služi kot konzervans.

 

Opomnik: eterična olja so topna v olju, alkoholu in deloma v kisu.

Pri izdelavi najinega naravnega repelenta bova združili vodno in oljno fazo, za katero veva, da ne bo šlo tako zlahka:). Pri razpršilih za telo v zadnjem letu vedno uporabljam solubizator Dermofeel G 10 LW, ki združi olje in vodo v homegono snov - to je odlična rešitev za izdelke, ki vsebujejo veliko vode obenem pa jim želimo dodati eterična olja in olja v manjših količinah. 

 

RECEPT ZA PRIPRAVO NARAVNEGA REPELENTA

V nadaljevanju sledi receptura za pripravo repelenta. Recept je sestavljen iz faze A in faze B. Za pripravo 40 g domačega, popolnoma naravnega repeletna potrebuješ:

 

Faza A
0,6 g olja neema (če ti je vonj olja premočan, ga lahko nadomestiš z 50% olja sezama)
3 g solubizatorja Dermofeel G 10 LW
18 kapljic eteričnega olja lavandina ali sivke
14 kapljic eteričnega olja rožne pelargonije
14 kapljic eteričnega olja limonine trave
8 kapljic eteričnega olja poprove mete

 

Faza B
22,40 g hidrolata virginijskega nepozebnika (hamamelis)
10 g alkohola 96 vol % (alkohol iz lekarne)
2 g glicerina - odlično vlaži kožo

 

*Eterična olja lahko nadomestiš z zgoraj naštetimi vendar bodi pozorna, da uporabiš primerne količine blažjih eteričnih olj (sivka, pelargonija, cedra, lavandin,..) in primerne količine eteričnih olj, ki so močna, a obenem lahko dražijo (limonina trava, poprova meta, limonin evkalipt...). Vsekakor jih je potrebno mešati.

*Pri izdelavi naravne kozmetike je nujno potrebno uporabljati certificirana ekološka eterična olja terapevtske kvalitete. Eterična olja vsekakor ne smejo biti sintetična ali polsintetična.

 

 

 

 

 

 

Priprava repelenta:

 • Za pripravo potrebuješ dve manjši posodici, žličko ali palčko za mešanje (lahko je lesena ali plastična) in razpršilko v katero shraniš repelent (priporočam stekleno). Vse pripomočke, razpršilko in delovno površino pred izdelavo razkužimo z 70% alkoholom (kupiš ga v lekarni),
 • vse sestavine faze A stehtaš v posodici in dobro premešaš,
 • prav tako stehtaš vse sestavine faze B in dobro premešaš,
 • sestavine faze B zliješ v fazo A in skupaj premešaš,
 • skupaj preliješ v razpršilko in etiketiraš.

Rok uporabe repelenta je 3 mesece.

 

Kako uporabljati repelent?

 1. SAMO NA IZPOSTAVLJENIH DELIH TELESA: ta repelent lahko uporabiš samo na delih telesa saj vsebuje 5% koncentracijo eteričnih olj - na predelu gležnjev, zapestja in odkritih delih telesa. Repelenta ne nanašaj na obraz. Repelent lahko uporabiš večkrat dnevno.
 2. UPORABA ZA CELO TELO: če želiš repelent uporabiti na celem telesu moraš PREPOLOVITI ŠTEVILO KAPLJIC ETERIČNIH OLJ.

 

VARNOSTNO OPOZORILO ZA OTROKE: ta repelent ni primeren za uporabo pri otrocih, saj vsebuje preveliko koncentracijo eteričnih olj, prav tako navedena eterična olja otroci zaradi preobčutljivosti ne smejo uporabljati. 

 

KJE KUPITI SESTAVINE?

Z nakup kvalitetnih in ekoloških eteričnih olj, osnovih olj in dodatkov kot je solubizator in glicerin, priporočam spletno trgovino BeeBeauty (seveda):), kjer najdeš zelo kvalitetne sestavine in avtentična eterična olja terapevtske kakovosti (Florihana).

Za etiketiranje pa priporočam vodoodporne nalepke iz spletne trgovine Aromazone, ki jih uporabljam tudi sama in so super! Dobiš jih na tej povezavi.

Želim ti prijetno ustvarjanje, za dodatna vprašanja in informacije pa sem ti na voljo, lahko mi pišeš na maja@beebeautywithmaja.si.

 

SPLOŠNA NAVODILA ZA UPORABO REPELENTOV

Za zaključek prilagam še nekaj splošnih navodil za uporabo repelentov:

 • Pri nanašanju repelenta se je potrebno ravnati po priloženih navodilih,
 • repelente lahko nanašaš tudi na oblačila,
 • repelentov nikoli ne nanašaš na odrgnine, rane ali vneto kožo,
 • nikoli ga ne pršimo v obraz, pri nanosu izpustimo del okrog oči in ust,
 • previdno pri uporaba repelentov pri nosečnicah, dojenčkih in otrocih - pred uporabo se posvetujte s farmacevtom.

 

Si ti je zdel zapis zanimiv in uporaben? Deli to pomembno znanje s tvojimi prijateljicami, sodelavkami na facebooku ali jim preprosto posreduj po mailu.

 

Aroma pozdravček,

Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja