To je moj najljubši gel za čiščenje obraza - preizkusila sem že vse možne lekarniške čistilne gele za obraz, ekološke, naravne od priznanih blagovnih znamk, vendar tega ne prekaša noben tovarniški izdelek!

To lahko potrdijo tudi moje prijateljice, ki so nad izdelkom več kot navdušene.

Danes ti zaupam moj recept, vse kar potrebuješ je nekaj materiala, pol ure časa in dobro voljo. Ustvarjanje kozmetike je tudi sprostitev, na končne izdelke, ki krasijo kopalnico pa si na koncu tudi ponosna, ker si jih sama naredila. 🙂

Ok, greva na delo.

osnovni pripomočki za izdelavo

Potrebovala boš osnovne pripomočke za izdelavo gela za čiščenje:

Recept: Čistilni gel za obraz, količina 100 g

Faza A
49 g destilirane vode
30 g hidrolata damaščanske vrtnice
7,5 g glicerina
1 g ksantan gumija

Faza B
9 g decilglukozida
2 g olja mareličnih koščic

Faza C
1 g konzervans Cosgard
0,5 g eteričnih olj (jaz sem uporabila rožni les)
mlečna kislina (po kapljicah)

*Če ne veš kateri hidrolat je primeren za tvoj tip kože, si preberi v mojem priročniku Popolni ritual čiščenja kože, ki ga dobiš TUKAJ>>

Postopek izdelave:

  1. Razkužiš delovno površino, roke in embalažo z alkoholom.
  2. V prvo posodico pripraviš mešanico faze A1 (natehtaš glicerin in dodaš ksantan - premešaš).
  3. Fazi A1 v počasnem curku prilivaj fazo A (vodo in hidrolat), da ksantan začne počasi gelirati.Vse skuapj mešaj z metlico za stepanje (ne stepati, samo počasi mešaj), toliko časa, da nastane gel brez grudic ksantana.
  4. V drugi posodici zmešaj decilglukozid in olje. Mešaj zelo zelo počasi, da se ne začne preveč peniti.
  5. Skupno fazo A+A1 (že nastali gel) primešaj počasi fazi B. Vse skupaj ponovno počasi mešaj 3-4 minute z metlivo za stepanje, da nastane homogena zmes.
  6. Fazi AB primešaj še fazo C - eterična olja, konzervans in mlečno kislino. Mlečno kislino dodajamo počasi, prični s 4 kapljicami in nato uravnavanj vse do pH 5,5!
  7. Gel prelij v embalažo.
  8. Napiši na nalepko datum izdelave in sestavine. Etiketiranje je nujno, namreč zgodi se, da po tednu dni ne veš več kaj je v embalaži. Primer etikete: Čistilni gel za obraz, rožni les, exp.1.3.2020
  9. Rok uporabe čistilnega gela je 3 mesece od datume izdelave.

***Pomembno:

Nujno boš potrebovala pH lističe, dobiš jih v moji spletni trgovini.

Na koncu je vedno potrebno preveriti pH gela in ga uravnati na pH kože 5 - 5,5. Začni z eno kapljico, ki jo dodaš gelu in preveri pH - če boš dala preveč na samem začetku, lahko pade pod 5,5 (govorim iz lastnih izkušenj). 🙂

Čistilni gel je zelo zelo nežen, zato je primeren za vse tipe kože. Jaz ga uporabljam 2x dnevno, zjutraj in zvečer.

o sestavinah

Decilglukozid: gre za neioničen tenzid na osnovi kokosovega olja in glukoze. Sodi med čiste rastlinske tenzide (penilce), ki veljajo za najbolj koži prijazne in biorazgradljive.

Ksantan gumi: naravni zgoščevalec, s katerim lahko izdelaš povsem prozoren gel. Ksantan gumi nastane s fermentacijo sladkorja z bakterijami Xanthomonas campestris. Ločimo med standardnim ksantanom, ki pusti lepljiv občutek na koži, ter transparentnim ksantanom, ki je posebej primeren za izdelavo lahkih gelov in krem.

Glicerin: rastlinski glicerin je brez barve in vonja ter sladkega okusa. Kožo vlaži in preprečuje dehidracijo (ker veže vodo). Pridobivamo ga s hidrolizo maščob iz rastlinskih olj ali z umiljenjem.

Cosgard: Cosgard je konzervans, ki ga združenji Ecocert in BDIH dovoljujeta v organski kozmetiki. Cosgard je zelo učinkovit pri preprečevanju nastanka glivic, plesni in mikrobov v kremah.

Mlečna kislina: mlečna kislina se uporablja za uravnavanje pH-ja v emulzijah, šamponih in gelih za tuširanje.

Kje kupiti surovine?

Vse sestavine lahko kupiš v moji spletni trgovini s klikom na to povezavo, za lažji nakup spodaj prilagam nakupovalni seznam. Poštnina je pri nakupu nad 40 € brezplačna. 🙂

moj nakupovalni seznam

PS. Če bi se rada naučila izdelati naravno kozmetiko z domače kuhinje, se nam pridruži na aromatičnih delavnicah, ki se že pridno polnijo. Pokukaj v URNIK DELAVNIC.

Se ti je zdela vsebina zanimiva in uporabna? Deli jo s svojimi prijateljicami in sodelavkami, morda bi si tudi one želele naučiti izdelati domači čistilni gel.

Če boš potrebovala pomoč pri izdelavi, mi piši na maja@beebeautywithmaja.si.

Aroma pozdravček,
Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja