Ta balzam z rdečo miko in eteričnim oljem mandarine je naravnost božanski! Svež poletni vonj in čudovita barva. Priprava je zelo enostavna, potrebuješ le nekaj sestavin in 15 minut časa.

Greva na delo.

Kaj so mike in kako jih uporabljamo?

Mike ali sljude so vrsta silikatnih mineralov, v kozmetiki najpogosteje uporabljamo muskovit, ki mu pravimo tudi bela sljuda. Gre za droben bel prah z bleščečim sijajem.

Micare pomeni "svetlikati se".

Sljude so osnova za pudre ali senčila v mineralni kozmetiki, na koži so prosojne. Pigmente različnih barv z bleščečim videzom dobimo z oblaganjem delcev muskovita s titanovim ali železovim oksidom.

Na sliki je moj balzam z rdečo miko zelo intenzivne roza barve, a na ustnicah je zelo lepe, nežne, prosojne pink barve. Čudovita je.

Miko lahko uporabimo v različnih domačih pripravkih, prav ti bo prišla tudi:

 • za izdelavo bleščečih senčil
 • kot dodatek pudrom za svetlečo polt
 • kot dodatek rdečilom za izdelavo mazila za ustnice
 • za izdelavo barv za poslikavo telesa
 • za obarvanje mil
 • v gelih za tuširanje v gelih za lase
 • za obarvanje kopalnih kroglic in dišečih soli

Lahko jih kombiniraš z glinami, drugimi mikami, oksidi, glicerinom, prahom sivile, titanovim dioksidom, cinkovim oksidom, riževo moko.

Kaj še potrebujem za izdelavo balzama za ustnice poleg mike?

Poleg rdeče mike, ki bo osnova za bleščeč balzam, potrebuješ še karitejevo maslo, olje mareličnih koščic, čebelji vosek in eterično olje mandarine.

karitejevo maslo, razdišavljeno

1. Karitejevo maslo

Karitejevemu maslu pravimo ¨afriško zlato¨, saj kožo intenzivno neguje in zdravi. Karitejevo maslo pridobimo iz oreščkov afriškega drevesa karite. Bogato je z učinkovinami, ki so izjemne za nego, vzdrževanje vlage in zaščito naše kože -  je nepogrešljiva sestavina balzama za ustnice! Deluje kot blag emulgator in mazilom daje fino konsistenco

Deviško karitejevo maslo te čaka TUKAJ

2. Olje mareličnih koščic

Blago olje, ki rahlo diši po marcipanu in je po sestavi podobno mandljevemu, je primerno za nego občutljive in suhe kože. Kožo mehča, hrani in vlaži. Odlično se obnese v balzamih za ustnice, prav pa ti bo prišlo tudi za nego po sončenju v kombinaciji z oljem rakitovca in sivke (super za poletno nego kože).

V balzamu lahko uporabiš namesto olja mareličnih koščic tudi olje mandlja, lešnika ali makadamije.

Olje mareličnih koščic te čaka TUKAJ

3. Čebelji vosek

Čebelji vosek je nepogrešljiv za izdelavo zeliščnih mazil, mazil za ustnice in zaščitnih krem. Balzamom za ustnice daje fino konsistenco, poleg tega na koži ustvari tanek film in ščiti pred zunanjimi vplivi. Čebelji vosek je čudovitega vonja – diši po medu. Mmmm.

Ekološki čebelji vosek te čaka TUKAJ

4. Eterično olje mandarine

Zakaj mandarina? Ker je s svojim vonjem osvežuje, navdihuje in razveseljuje. Pri balzamih za ustnice moramo paziti, da ne uporabimo fototoksičnih eteričnih olj - mandarina in sladka pomaranča nista fototoksični. Seveda lahko izbereš kakšno drugo eterično olje, izbira je tvoja.:) Tudi sivkin lepo diši..

Prav tako je pomembno, da eterično olje pusti prijeten okus, sem že marsikaj preizkusila - mandarina se res dobro obnese.

Ekološko eterično olje mandarine te čaka TUKAJ

Sedaj pa k recepturi:

5 g karitejevega masla
15 g olja mareličnih koščic
5 g čebeljega voska
ščepec rdeče mike (noževa konica)
1-2 kapljici eteričnega olja mandarine

Navodila za pripravo:

1. Vse pripomočke najprej razkuži s 70% etanolom - etanol imajo v lekarni (posodico, lopatico za mešanje, embalažo za shranjevanje, delovno površino in roke).

2. Pripravi tehtnico in odmeri olja in čebelji vosek.

3. Skupaj dodaj v posodico in segrej v kozmetičnem grelniku (ali na vodni kopeli). Ko se vosek popolnoma stali, odstavi z grelnika, dodaj ščepec rdeče mike in eterično olje.

4. Čeprav je barva izjemno intenzivna, na ustnicah pride pastelna, rahlo bleščeča, ravno prav poletna.

5. Dobro premešaj in nalij v embalažo. Etiketiraj.

p.s. Eteričnih olj nikoli ne segrevaj, vedno se dodajajo na koncu.

Rok uporabe: 6 mesecev

V spletni trgovini te čaka že pripravljen paketek sesatvin 

Hvala za pozornost. Če ti je bil prispevek všeč ga deli s svojimi prijateljicami, morda ga bodo tudi one vesele.

Aroma pozdravček,

Maja

 

 

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja