Mamice in tete, tole bo nekaj za vas! 🙂 

Za mojo dve leti staro malčico sama izdelujem skoraj vse kozmetične pripravke; nežni šampon, negovalno olje, zeliščne kopeli, SOS pripravke in seveda - nežno negovalno mazilo proti pleničnim izpuščajem.

Ker je koža dojenčkov in malčkov precej občutljiva je potrebno biti pozoren pri izbiri naravnih materialov. Tukaj predvsem ciljam na eterična olja, ki so do otrokovega 2 leta povsem odveč. Dojenčkova koža je je zelo tanka in hitreje absorbira snovi kot odrasel človek.

 

Pri izdelavi kozmetike za najmlajše se držimo načela - MANJ JE VEČ. Izbiramo preproste sestavine, ki so varne za uporabo in obenem negovalne.

 

Zelo priljubljeni za nego dojenčkove kože so rastlinski izvlečki, ki jih lahko pripravite tudi sami. Za bazno olje priporočam olivno ali mandljevo olje. V mazilu za dojenčkovo ritko lahko izbirate med:

a) Izvlečkom ognjiča

b) Izvlečkom prave kamilice 

Tokrat sem izbrala izvleček ognjiča (ker imam sveže pripravljenega), ki sem muv receptu dodala še ekološko mandljevo olje, deviško karite maslo in koksovo olje. 

Izvleček bi rada pripravila sama. Kako ga naredim?

Priprava izvlečka / macerata je zelo preprosta. Posušene cvetove izbrane rastline položite v steklen kozarec in prilijte olje. Pri maceriranju uporabimo stabilna olja kot so olje jojobe, mandlja ali olivno olje. Pomembno je, da je rastlinski material z oljem popolnoma prekrit, sicer bi se lahko razvile plesni in glive. Maceriramo približno 3 tedne, kozarec postavimo na suho in toplo. Zaradi preprečitve oksidacije olj, macerata ne postavljamo direktno na sonce. Maceratu lahko že pred začetkom maceriranja dodate antioksidanta vitamin E in izvleček rožmarina CO2, ki bo maceratu dodal še prijetnejši vonj.

Sedaj nadaljujem z opisom emulgatorja, ki sem ga dodala mazilu.

 

Emulgator Sorbitan Olivate

V kolikor redno spremljate moj blog, potem boste danes zasledili manjšo novost. Tokrat bom uporabila meni zelo ljub emulgator, vendar ga do sedaj še nisem uspela predstaviti. To je emulgator Sorbitan Olivate. Bazira na osnovi olivnega olja in je izvrsten za izdelavo bogatih hranljivih in zaščitnih krem, ki vsebujejo večji del oljne faze. Emulzije s tem emulgatorjem so mehke, na koži imajo svilnat občutek in se ne lepijo - odlična alternativa lanolinu (če ga morda že uporabljate). Priporoča se še posebej za izdelavo krem in mazil za suho in razpokano kožo ter za dojenčke.

Še nekaj napotkov pri uporabi tega emulgatorja: primeren je za izdelavo krem, ki vsebujejo več kot 50 % oljne faze, uporabimo ga v koncentraciji 10-13 %. Emulzije dobijo končno konsistenco v roku 48 ur.

Moje domače mazilo za dojenčkovo ritko. Isadora pravi.. mmm mami, disa! 🙂

 

Zdaj pa k recepturi in izdelavi. Priprava mazila je povsem enostavna, zato ni razloga, da se je ne bi lotili.

RECEPT

Mazilo za nego dojenčkove ritke, količina 100 g

12 g izvlečka ognjiča 

10 g mandljevega olja

30 g deviškega kokosovega olja

25 g deviškega karite masla

10 g emulgatorja sorbitan olivate

2 g ekološkega čebeljega voska

1 g vitamina E

+ 10 g cinkovega oksida

Potrebuješ sestavine?

Kakovostne sestavine z ekološkimi certifikati te čakajo v moji spletni trgovinici.

Zakaj je potrebno dodati cinkov oksid?

Cinkov oksid je bili mat pigment, ki ga najdemo v naravi. Igra pomembno vlogo pri negi kože, saj deluje antiseptično in pospeši celjenje ran. Prav zaradi antiseptičnosti se uporablja tudi pri negi pleničnih izpuščajev, na koži naredi tanek zaščitni film. Uporablja se ne samo v kremah za nego občutljive dojenčkove ritke, tudi v mineralnih ličilih in naravnih kremah za sončenje. Cinkovega oksida nikoli ne uporabimo na ranah in pri vnetjih. 

Potrebovali boste:

Priprava:

  • Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
  • V posodico kozmetičnega grelnika dodajte vse sestavine, razen vitamina E in cinkovega oksida.
  • Segrevajte na 70°C, odstavite posodico z grelnika in dodajte cinkov oksid, ki ste ga predhodno stehtali.
  • Mešamo 3-4 minute s paličnim mešalnikom, nato počakamo, da se mazilo ohladi.
  • V ohlajeno mazilo dodamo vitamin E in ponovno premešamo, etiketiramo in shranimo v embalažo.
  • Naslednji dan lahko mazilo ponovno premešate, da boste dobili še bolj gladko, homogeno zmes.

 

OPCIJSKO: Če bi želeli imeti mazilo v obliki stepenega masla, ohlajeno mazilo stepajte z metlico za stepanje na stopnji ena (pri previsoki hitrosti masla pogosto razpadejo v "lužo).

Rok uporabe: 6 mesecev. Mazilo lahko hranite na sobni temperaturi. Ker mazilo ne vsebuje vodne faze ni mikrobiološko občutljivo.

OPOZORILO: Ne glede na to, da gre za pripravo domačega mazila, pazite na higieno, ki je osnova za varen in kvaliteten kozmetični produkt.

 

Prenesi in natisni recept

S klikom na spodnji gumb si lahko prenesete recept in navodila za pripravo v PDF v obliki. Za lažjo izdelavo in zapiske si lahko tudi natisneš.

 

 

Kje kupiti sestavine in embalažo za pripravo mazila?

Sestavine za izdelavo lahko kupite v moji BeeBeauty spletni trgovini.

 

Aroma pozdravček do naslednjega tedna,

Maja Vodan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja