Waw, navdušena sem nad doma izdelanim glosom! V hipu je očaral tudi mojo sestro in prijateljice. Prvi odziv je bil: "Maja, to si ti naredila? Jaz bi tudi!" 

In druga serija je šla seveda takoj v izdelavo. Preden delim recepte z vami, vedno vse preizkusim, saj le tako se z zagotovostjo lahko prepričam, da je "to to".

Izdelava je povsem preprosta, vključila sem sestavine, ki jih večina uporablja pri izdelavi naravne kozmetike. Saj veste, pri izbiri materialov za izdelavo kozmetike se lahko hitro zakomplicira in postane za začetnike izdelava prava znanstvena fantastika. Čeprav vedno želim izdelek nadgraditi in dopolniti, se vedno vrnem nazaj k tistemu, kar sem želela ob samem začetku - približati naravno kozmetiko prav vsakomur, brez komplikacij, enostavno in učinkovito.

V kolikor izdelujete balzame za ustnice vam izdelava glosa ne bo povsem tuja, le embalaža je bolj praktična.

Najprej nekaj besed o sestavinah nato pa k recepturi.

Osnovna sestavina za izdelavo glosa za ustnice je olje ricinusa. Ima zelo specifično sestavo, zelo je gost in lepljiv - in ravno ta komponenta lepljivosti glosu poda klasično "pocasto" teksturo. Prav tako ustvarja lesk in pomaga porazdeliti pigmente. Odlična lastnost, namreč glosu dodamo pigmente, več o tem pa v nadaljevanju.

 

Ricinovo olje je odlično v mazilih za ustnice, ustvarja lesk in pomaga porazdeliti pigmente.

 

Se tudi vam dogaja, da kupljeni glosi izsušujejo ustnice? Prvi nanos super, potem pa razpokane ustnice? Meni se je to večkrat zgodilo.

V domači glos vedno vključim deviško karite maslo. Ne glede na letni čas, karite maslo je čudovito. Uporabite ga lahko v mazilih za ustnice, stepenih maslih za telo, zeliščnih mazilih,... Maslo pridobimo iz oreščkov afriškega drevesa karite.

 

Neprečiščeno organsko karitejevo maslo je bogato z učinkovinami, ki so izjemne za nego, vzdrževanje vlage in zaščito kože.

 

V recepturo sem vključila tudi deviško kokosovo olje, lepo diši, je negovalno in v stiku z ustnicami se lepo raztopi.

 

Kokosovo olje je bogato za nasičenimi maščobnimi kislinami in je izjemno stabilno. Deluje antibakterijsko, ima hladilno delovanje in je izjemno mazljivo. 

 

Ampak, da glos ne bo pretekoč, sem mu dodala tudi ekološki čebelji vosek, ki ne samo, da izdelkom daje trdnost, poleg tega ima izjemne zaščitne sposobnosti. Na koži ustvari tanek film in ščiti pred zunanjimi vplivi. In še nepogrešljivi vitamin E. Uporabljam ga vedno in posod, le da se v recepturah pojavijo rastlinska olja. Vitamin E uporabimo kot antioksidant v vseh izdelkih, ki vsebujejo rastlinska olja in masla, saj preprečuje oksidacijo le-teh. Izjemen je tudi za nego kože, saj deluje protivnetno, preprečuje staranje in pospešuje mikrocirkulacijo kože.

Moj čudoviti Lip Gloss z rdečo miko in eteričnim oljem sladke pomaranče.

 

Kako dosežemo lepo barvo in bleščeč efekt na popolnoma naraven način?

Skrivnost se skriva v mikah. Mike ali sljude so vrsta silikatnih mineralov, v kozmetiki najpogosteje uporabljamo muskovit, ki mu pravimo tudi bela sljuda. Gre za droben bel prah z bleščečim sijajem.

 

Micare pomeni "svetlikati se".

 

Sljude so osnova za pudre ali senčila v mineralni kozmetiki, na koži so prosojne. Pigmente različnih barv z bleščečim videzom dobimo z oblaganjem delcev muskovita s titanovim ali železovim oksidom.

V recepturi sem uporabila rdečo miko, lahko izbirate še med srebrno in zlato.

RECEPT

Lip Gloss z rdečo miko in sladko pomarančo, 25g

 

14 g olja ricinusa 

7,5 g deviškega karite masla

2 g deviškega kokosovega olja

1,3 g ekološkega čebeljega voska

0,2 g vitamina E

3 kapljice eteričnega olja sladke pomaranče

2 noževi konici rdeče mike

Vse sestavine vas čakajo v moji spletni trgovinici

(psss ob nakupu vedno priložim mini darilce, tokrat imam pripravljene vlažilne kremice) 😉

Potrebovali boste:

Priprava:

 • Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
 • V posodico kozmetičnega grelnika dodajte vse sestavine, razen vitamina E in rdeče mike.
 • Segrevajte toliko časa, da se čebelji vosek popolnoma raztopi, odstavite posodico z grelnika in dodajte miko. Dobro mešajte, da se pigmenti lepo porazdelijo.
 • Dodamo vitamin E in eterično olje sladke pomaranče.
 • Nalijte v embalažo za shranjevanje lip glosov, najdete jo tukaj.
 • Etiketirajte.

Rok uporabe: 6 mesecev. Glos lahko za kakšno uro shranite v hladilnik, da se masla in vosek nekoliko strdijo. Receptura zadostuje za 2 embalaži za shranjevanje lip glosov.

Prenesi in natisni recept

S klikom na spodnji gumb si lahko prenesete recept in navodila za pripravo v PDF v obliki. Za lažjo izdelavo in zapiske si lahko tudi natisneš.

 

 

Kje kupiti sestavine in embalažo za pripravo mazila?

Sestavine za izdelavo lahko kupite v moji BeeBeauty spletni trgovini.

Aroma pozdravček do naslednjega tedna,

Maja Vodan

Komentarji

  • Maja Vodan says:

   Zdravo Simona! Lip glos ostane tekoč vendar ne povsem. Ima nekoliko lepljivo teksturo, ki je značilna za glose. Pomembno je, da takoj ko se sestavine raztopijo, še toplo maso vlijemo v embalažo, sicer vlivanje ni mogoče oz. je zelo oteženo. Pozdrav, Maja

  • Maja Vodan says:

   Pozdravljena Maja,
   mike nimamo v redni prodaji, lahko pa jo za vas naročimo. V kolikor boste naročili tudi druge sestavine, prosim pri spletnem naročilu v opombo napišite katero miko vam priložimo (rdeča, srebrna ali baker mika). Za vse dodatne informacije sem na voljo.
   Želim vam lep dan, Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja