Si že kdaj razmišljala, da bi si pripravila čisto svoj tekoči mineralni puder? Takšnega, ki je popolnoma "pisan" na tvojo kožo? V današnjem blog zapisu ti razkrijem odlično recepturo za pripravo domačega negovalnega pudra.

Za mineralne pudre je značilno, da na koži ne puščajo občutka teže, se zlijejo s poltjo ter vsebujejo ljudem in okolju prijazne sestavine. Prednost izdelave domačih pudrov je ta, da si lahko popolnoma prilagodiš odtenek in tudi bazne sestavine, ki odgovarjajo na tvoj tip kože.

Je to olje jojobe? Morda riževih luščin? Mandlja? Tukaj je izbira popolnoma tvoja.

Osnova za izdelavo domačega tekočega pudra je priprava pigmentne osnove, ki jo vmešamo v oljno fazo tekom priprave emulzije. Za pripravo pigmentne mešanice uporabljamo železove okside, najbolj pogosti so:

 • rumeni oksid
 • rjavi oksid 
 • rdeči oksid

Poleg barvnih pigmentov pri pripravi pigmentne osnove ne bo šlo brez titanovega dioksida.

Zakaj?

Titanov oksid v mineralnih pudrih služi kot prekrivni element kateremu dodajamo barvne pigmente.

Titanov dioksid je beli mineral, ki ga najdemo v naravi, npr. v belem pesku na plaži. Zelo priljubljen je v mineralnih ličilih, saj poleg prekrivnosti izdelkom doda bleščečo barvo. Za uporabo v kozmetiki mora biti prevlečen z anorganskimi molekulami kot je aluminijev oksid, ker je bolj fotostabilen in nudi večjo zaščito pred UV žarki.

Titanov dioksid je bolj prekriven od cinkovega oksida, nudi pa predvsem zaščito pred UVB žarki. 

Titanov oksid ni topen v vodi, ampak v olju, zato ga v emulziji dajemo v oljno fazo.

Priprava pigmentne osnove

Pigmentna osnova oz. iskanje pravega odtenka za pripravo pudra je najtežji del, vendar ko enkrat odkriješ pravo formulo, je najtežji del za tabo. :). Po izkušnjah udeleženk na delavnicah in prijateljic, lahko rečem, da je najbolj univerzalna barva beige. 

Priporočam, da pripraviš vsaj 20 g pigmentne osnove, ki ti bo služila tudi za naslednjo "serijo" tekočih pudrov, namreč priprava pigmentne osnove zna biti nekoliko zamudna. 

Recept za pigmentno osnovo, barva BEIGE, 20g

 • Titanov dioksid 17,5 g
 • Rjavi oksid 1,30 g
 • Rumeni oksid 1,20 g

Navodila:

 1. Pripravi natančno tehtnico (če je nimaš, je kozmetična tehtnica na 0,01 g na voljo tukaj), leseno palčko za mešanje, posodici, malo cedilo ali vrečko (glej na spodnji desni sliki).
 2. Stehtaj vse pigmente skupaj v eno posodico.
 3. Dobro premešaj vse pigmente skupaj.
 4. Stresi vse pigmente v vrečko in dobro pregneti med prsti, da se ti zdrobijo in premešajo. Postopek naj traja 1 minuto. Namesto vrečke lahko uporabiš tudi možnar vendar bolj priporočam uporabo vrečke.
 5. Pigmente stresi iz vrečke na cedilo in presej v posodico.
 6. Ponovi vajo. 🙂 Stresi pigmente nazaj v vrečko, presej, premešaj.
 7. Presejanje ponovi 3x.
 8. Tvoja pigmentna osnova je KONČANA. 🙂

Ok, kaj se zgodi, če postopka ne opraviš pravilno, pigmentov ne preseješ ali dobro ne streš? V kolikor pigmenti ne bodo dovolj premešani med sabo, na koži ne bo enakomeren ten, zato si vzemi čas in v miru pripravi pigmentno osnovo. 

Za tekoči puder 100 g uporabimo 8 g pigmentne osnove, kar pomeni, da lahko preostanek, ki si ga naredila, shraniš v vrečko in prihraniš za naslednjič.

Kaj če mi barva ne ustreza? Poigraj se z rumenim in rjavim oksidom, dodaj več, dodaj manj. Če želiš bolj rumen odtenek dodaj rumeni oksid, če želiš bolj rdečkasto/rjavi odtenek dodaj rjavi oksid.

BRAVO!

Tvoja pigmenta osnova je narejena, super! Zdaj pa na delo. Tekoči puder se pripravlja po postopku izdelave emulzije. Če emulzije že izdeluješ ti bo postopek že znan, če si začetnica pa tudi nič hudega - vse se da, če se hoče. 😉

RECEPT, Tekoči puder BIEGE 100 g

Faza A (oljna faza)
25 g olja jojobe
8 g pigmentne osnove
3,5 g emulgatorja Montanov L
1 g cetilnega alkohola

Faza B (vodna faza)
29,15 g hidrolata damaščanske vrtnice
30,25 g destilirane vode
2 g rastlinskega glicerina
0,3 g ksantan gumi

Faza C (ohlajevalna faza)
0,6 g konzervansa Cosgard
0,2 g eteričnega olja rožni les

MOJ IZBOR SESTAVIN

Zakaj olje jojobe?

Jojoba je zaradi svoje kemične sestave eno najbolj uporabnih rastlinskih olj v naravni kozmetiki. Ker je pravzaprav vosek, ne oksidira, zato je izjemno stabilno in prav za domače pudre je pomembno, da izbiramo stabilna olja. Jojobino olje se dobro ujema z našo kožo. 

Olje jojobe zvišuje prožnost kože in preprečuje izgubo vlage, prav tako ima antimikrobno delovanje in je priporočljivo za nečisto kožo.

Zakaj emulgator Montanov L?

Emulgator Montanov L uporabimo za izdelavo lahkih krem, losjonov, mleka za čiščenje, vlažilnih serumov, torej v recepturah z visokim deležem vodne faze. Idealen za mastno kožo in formulacije z visoko vsebnostjo pigmentov (pudri). Kožo vlaži in ne pušča občutka mastnosti. Pri mešanju je pomembno, da na začetku 2-4 minute stepamo z vso močjo ali uporabimo električni mešalnik.

Zakaj hidrolat damaščanske vrtnice?

S hidrolatom damaščanske vrtnice puder diši božansko! Ta hidrolat obnavlja in upočasnjuje staranje kože, osvežuje, hladi, vlaži in deluje blago adstringentno. Odlično je za blaženje rdečice in k alergijam nagnjeno kožo.

Zakaj eterično olje rožnega lesa?

Moj izbor številka 1 za uporabo v kozmetičnih izdelkih za nego obraza. V eteričnem olju roževega lesa se prepletajo cvetni, lesni in citrusni vonji. Primeren je za vse tipe kože, še posebej za zrelo, občutljivo in poškodovano kožo.

Pripomočki za izdelavo:

Priprava:

 • Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
 • V prvo posodico kozmetičnega grelnika damo vse sestavine faze A.
 • V drugo posodico grelnika damo vse sestavine faze B. Predhodno ksantan gumi raztopimo v glicerinu in počakamo 2-3 minute preden začnemo s prilivanjem hidrolata.
 • Prižgite oba grelnika in segrevajte obe fazi na 75 °C (lahko pripravimo tudi na vodni kopeli s čašami) - prosim preverite temperaturo z digitalnim termometrom, natančno segrevanje je pomembno, sicer emulzija lahko razpade!
 • Ko dosežeta fazi omenjeno temperaturo, odstavite posodici z grelnika, nato pa pričnite z združevanjem faz.
 • Fazo B počasi vlivamo v fazo A in MOČNO STEPAMO (zakaj z velikimi tiskanimi?). Ko prejmem sporočila, da emulzija ni uspela, se odgovor ponavadi skriva v prepočasnem stepanju. Tukaj ne mešamo ampak močno, močno stepamo 2-3 minute, toliko da te že pošteno boli roka. 🙂 Potem veš, da dobro stepaš in da emulzija ne bo razpadla. 
 • Ko se masa ohladi dodamo sestavine faze C, premešamo, preverimo pH in ga po potrebi uravnavamo.
 • Shranimo v razkuženo embalažo in etiketiramo.
 • Rok uporabe: 2,5 meseca od datuma izdelave.

Vse sestavine na voljo v moji spletni trgovinici 🌸

Imaš vprašanje, potrebuješ pomoč? Zapiši spodaj v komentar.

Aroma pozdravček do naslednjega tedna,
Maja Vodan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja