Še včeraj dopoldan sem pisala recepturo za sivkin losjon za telo, hitro so me zasrbeli prsti in v naslednjih 20 minutah je bil tudi narejen - rezultat? Izjemno sem zadovoljna s teksturo losjona, namreč to je najbolj pomembna stvar tovrstnega kozmetičnega izdelka (seveda, tudi sestavine so zelo pomembne.) 🙂

Želela sem doseči kremno, bogato teksturo, primerno za mrzle zimske dni, vendar še vedno dovolj lahko in vpojno in predvsem - nelepljivo! Kolikokrat sem že kupila lepljiv losjon za telo... poznaš ta občutek na koži?

Ker je moja koža zelo suha in občutljiva, sem v ta recept vključila enega mojih najljubših produktov za domače ustvarjanje (in tudi samostojno uporabo) deviško karite maslo ter babassu olje.

Babassu olje? 

Ja, tako je. Babassu olje je moja no. 1 izbira v zimskih dneh. 

Zakaj in kakšne so značilnosti tega olja?

Babassu olje je pravzaprav maslo, ki se pri temperaturah višjih od 24°C spremeni v bledo rumeno olje. Pridobivamo ga iz semen babassu palme, ki raste na območju Južne Amerike. Po sestavi in glede na uporabnost je nekoliko podobno kokosovemu olju (maslu), zato je nepogrešljivo za uporabo v kozmetične namene in ponekod tudi v prehrambene.

 

Babassu olje se hitro vpije v kožo in ne pušča mastne sledi ali neprijetnega leska. Zaradi bogate maščobnokislinske sestave se to olje odlično obnese kot vlažilec kože, obenem pa kožo ščiti pred zunanjimi vplivi ter preprečuje njeno izsuševanje.

 

Bogato je z laurinsko kislino (cca 40 %), miristinsko kislino (cca 15 %), palmitinsko kislino (cca 10 %), stearinsko kislino in linolensko kislino.

 

Babassu olje nase veže precej vlage, ki jo nato postopoma oddaja v podkožno tkivo. Po uporabi je koža prožna, mehka, gladka in nahranjena.

 

Lahko ga uporabljamo samostojno ali v kombinaciji z drugimi olji in masli, primerno je za vsakodnevno nego tako za mastno kot za suho kožo ter za nego las. Odlično je za regeneracijo kože, kožo varuje pred zunanjimi vplivi. 

Bi imela ekološko babassu olje?

Babassu olje je na voljo v moji spletni trgovini, čaka te na spodnji povezavi. In ne samo za losjon za telo, lahko ga uporabiš v vseh tvojih domačih kozmetičnih izdelkih!

BABASSU OLJE 4,90 €

recept - sivkin losjon za telo

Greva k recepturi. Tokrat sem se odločila za vonj sivke, meni je zelo ljub. V poletnih mesecih prinaša svežino, pozimi pa prikliče prijetne spomine na morje, sonce in tople dneve (sem ti že povedala, da je morje moj drugi dom? Oh...pogrešam ga!). Ker pristnega vonja sivke nisem želela "zabrisati", eteričnemu olju in hidrolatu sivke nisem dodajala ekstra sestavin.

V kolikor si že izdelovala emulzije, potem bo izdelava zate zelo preprosta - potrebuješ le prave sestavine + nekaj prostega časa in dobre volje. 🙂

Recept 100 g, Losjon za telo - SIVKA
 
Faza A (oljna faza)
 
Faza B (vodna faza)
 
Faza C (ohlajevalna faza)
 

Pripomočki:

Priprava:

  • razkuži delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol) - na voljo v lekarni
  • v prvo posodico kozmetičnega grelnika pripravi mešanico faze A, ki jo segrevaš na 70°C
  • v drugi posodici kozmetičnega grelnika pripravi sestavine faze B, ki jih segrevaš na 70°C
  • ko obe fazi dosežeta omenjeno temperaturo ju združi (spremljaj z digitalnim termometrom)
  • fazo B počasi prilivaš v fazo A in močno stepaš (2 - 4 minute) z metlico za stepanje (stepati moraš res hitro, sicer emulzija lahko razpade!!)
  • ko se emulzija ohladi dodaš sestavine faze C, preveriš pH (5,5 - 5) in preliješ v razkuženo embalažo
  • rok uporabe: 3 mesece od datuma izdelave, hranimo na sobni temperaturi.
  • Opomba: ker izdelek vsebuje vodno fazo, je uporaba konzervansa nujna. Pazi na higieno in nujno uporabljaj za razkuževanje alkohol!

 


FAQ, Pogosta vprašanja

Zakaj emulgator Olivem 1000?

Tisti, ki uporabljate druge emulgatorje kot so Montanov 68, Xyliance itd., me boste zagotovo vprašali, ali lahko s čim nadomestite Olivem 1000. Moj odgovor je da - vendar - v tem losjonu se ta obnese najbolje. Odličen je za izdelavo tako vpojnih in lahkih krem ali losijonov, zagotavlja dolgo vlaženje kože in pušča mehak, svilnat občutek na koži. Ne povzroča alergij, zato je primeren za vse tipe kože, tudi za občutljivo in otroško kožo.

Zakaj je v recept vključen provitamin B5?

Z losjonom za telo želimo doseči maksimalno stopnjo vlaženja, zato je poleg glicerina v recept vključen tudi vitamin B5 - Panthenol. Vnaša vlago na povrhnjico in v globlje plasti kože in regenerira celice. Pantenol pospešuje celjenje kože, deluje protivnetno.

Ali je cetilni alkohol nujni del formule?

DA. Cetil alkohol je bela voskasta snov brez vonja, pridobiva se iz rastlinskih olj, namenjen pa je stabiliziranju in zgoščevanju kozmetičnih formul. Kožo mehča in vlaži, izdelkom pa izboljšuje viskoznost - in prav to želim doseči pri losjonu za telo! 🙂

 

Hvala za pozornost, sporoči kako ti bo uspela priprava losjona!

 

Spodaj še prilagam moj nakupovalni seznam vseh sestavin, ki jih potrebuješ.

 

p.s. Vse sestavine lahko osebno prevzameš v mojem studiu v Kranju - pridi, imam odlično kavo in domač sivkin sirup, pa še poklepetava lahko. 🙂

moj nakupovalni seznam za pripravo losjona

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja