V današnjem blog zapisu vam razkrijem mojo najljubšo recepturo za pripravo domače kreme za sončenje z eteričnim oljem sivke in mete - odlična kombinacija za poletno nego kože. Tudi moj partner vsako leto pravi "mmm ta krema pa res diši". 🙂

Ker se v začetku junija odpravljam na jadranje, sem včeraj pripravila še zaščitno kremo.

Pred samo izdelavo priporočam branje celotnega blog zapisa, nekatere informacije so namreč zelo pomembne. Najprej bi rada poudarila, da domače sončne kreme nimajo preverjenega zaščitnega faktorja, namreč, če bi želeli natančen izračun, bi jo morali vsakokrat laboratorijsko testirati.

In ja, tudi ta krema nima natančno preverjenega zaščitnega faktorja, zato v primeru "dolgotrajnega poležavanja" na plaži, posezite po sončnih kremah z višjim, preverjenim zaščitnim faktorjem.

KAJ NAM POVE ZAŠČITNI FAKTOR?

Krema z zaščitnim faktorjem 10 pomeni, da smo lahko na soncu 10-krat dlje, kot če ne bi bili namazani s sončno kremo. Ustrezno se lahko zaščitimo pred soncem tudi z nižjim zaščitnim faktorjem, vendar je pomembno kako pogosto sončno kremo nanesemo. Zelo pomembno je tudi, da jo nanesemo v dovolj debelem sloju, sicer se zaščita lahko zmanjša. 

Izbira zadostnega zaščitnega faktorja je pomembna za zdravje kože na dolgi rok. Dolgotrajno izpostavljanje sončnim žarkom brez zaščite lahko poškoduje kožo, zato je načelo zmernosti pri izpostavljanju sončim žarkom zelo pomembno.

Poleg zaščite z ustreznim zaščitnim faktorjem, ne smemo pozabiti na zaščito s sončnimi očali, pokrivali in lahkimi oblačili. Pri izbiri zaščitnega faktorja upoštevamo tip kože, starost in čas izpostavljanja soncu. Dejstvo je, da nismo vsi enako občutljivi, zato je pomembno, da uporabljamo zaščitno kremo glede na potrebe naše kože.

Sama imam zelo občutljivo kožo in svetlo polt, zato je zame sončna krema izrednega pomena. Kremo nanašam zelo pogosto, a brez slabe vesti, ker vem kaj uporabljam. 

Zakaj v domači sončni kremi uporabiti cinkov oksid IN/ali titanov dioksid?

Prvo pravilo je, da omenjena mineralna filtra ne uporabljamo v nanodelcih, zato pred nakupom vedno preverimo velikost delcev (če cinkov oksid uporabimo v kremah za sončenje, naj bo velikost delcev 250-500 nm).

Bistvo cinkovega oksida in titanovega dioksida je, da mineralni filtri ostanejo na površini kože in odbijajo sončne žarke.

Kreme, ki vsebujejo cinkov oksid so nekoliko težje mazljive, prav tako lahko na koži puščajo manjše bele sledi. V recepturi, ki sledi, je delež cinkovega oksida 10 %, kar pomeni približno SPF 15.

Katera hladno stiskana olja uporabiti?

Vedno poudarjam, da je potrebno biti pri izdelavi poletnih kozmetičnih pripravkov pozoren na izbiro hladno stiskanih olj in masel. O osnovnih in aktivnih oljih sem že pisala, če ste zamudili te pomembne informacije, te vabi k branju blog zapisa tukaj.

V zaščitne kreme za sončenje vedno vključimo olja, ki so stabilna na oksidacijo!

Olja in masla, ki so stabilna na oksidacijo so naslednja:

 • Deviško karitejevo maslo
 • Kokosovo olje
 • Olje jojobe
 • Olje riževih luščin
 • Olje marule
 • Olje lešnika
 • Kakavovo maslo

Tukaj bi izpostavila morda nekoliko nepoznano olje marule, ki je izjemno mazljivo in stabilno olje, ki ne oksidira. Prav tako v domači sončni kremi olje riževih luščin ni po naključju, ampak zaradi tega, ker vsebuje visok delež fitosterolov. Slednje vsebuje tudi deviško karitejevo maslo, zato bo prav tako komponenta recepture. Kokosovo olje se priporoča za uporabo v sončnih kremah predvsem zaradi same teksture kreme, namreč izboljša njeno mazljivost. Namesto riževih luščin, lahko uporabite tudi olje jojobe, ki je pravzaprav tekoči vosek - ste vedeli?

Prednost tega olja je, da je izjemno vpojno, poleg tega, da zviša prožnost kože in preprečuje izgubo vlage ima antimikrobno delovanje, zato je posebej priporočljivo za nečisto kožo.

Zagotovo ste že zasledili, da dolčena rastlinska olja in masla vsebujejo naravni zaščitni faktor med 4 -6 SPF. Te podatki držijo, vendar to ni zanesljiva začita pred UVA in UVB žarki, namreč olja so zelo vpojna in hitro spronicajo v kožo. Prav tako bi na tem mestu omenila olje malinovih koščic, za katerega po spletu že več let krožijo informacije, da ima SPF 28+. To je aktivno olje, izredno ne stabilno, zato ga nikar ne uporabljajte za sončenje! Več o tej tematiki si preberite TUKAJ.

Pri izdelavi naravne kozmetike uporabljamo le ekološka hladno stiskana olja, kajti rafinirana so oropana vseh aktivnih učinkovin. Kakovostna hladno stiskana olja so na voljo TUKAJ.

Hitri nasvet: če bi želela imeti lepo zagorelo polt, potem na morje ne pozabi vzeti kakavovega masla. Za lažjo uporabo priporočam, da si predhodno pripraviš kakavove ploščice v silikonskih modelčkih.

Moja domača sončna krema s sivko in meto. Zelo lepo diši in ne pušča belih madežev.

Katera eterična olja so primerna za uporabo v zaščitnih kremah?

Pozor! Določena eterična olja so fototoksična, zato jih nikar ne uporabljajte v poletnih pripravkih. Vse o fototoksičnosti izveš v blog zapisu s klikom tukaj, sicer pa ne uporabljajte bergamotke, ki je izredno fototoksična, limone, limete, angelike, lista mandarine in grenivke.

V današnjo recepturo sem vključila eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia) in eterično olje poprove mete (Mentha x piperita). Prava sivka s svojim blagodejnim delovanjem na kožo ne sme manjkati v poletni negi. S svojo kompleksno kemijsko sestavo ponuja vrsto terapevtskih učinkov, z njo blažimo sončne opekline in celimo rane. Z eteričnim oljem poprove mete v kremi dosežemo hladilni efekt in osvežilen vonj.

Spletni tečaj: Naravne kreme za obraz

34.90

Najbolje prodajan tečaj! Osvoji znanje za izdelavo domačih, 100% naravnih krem za obraz. Tečaj vsebuje 6 modulov, predavanja, video vsebine, PDF skripto. Do Do tečaja imate doživljenski dostop, vsebino si lahko ogledate kjerkoli in kadarkoli, potrebujete le internetno povezavo. Spletni tečaj popolnoma nadomešča obisk fizične delavnice.

Šifra: SPLTEC-KREMA Kategoriji: ,
Beri dalje

RECEPT: Krema za sončenje z meto in sivko, 100 g

Faza A (oljna faza)
5 g olje jojobe
5 g olje riževih lušči
4 g deviško kokosovo olje
6 g deviško karitejevo maslo
5 g emulgator Xyliance

Faza A1
10 g cinkov oksid

Faza B (vodna faza)
32 g hidrolat sivke
30 g destilirane vode
1 g rastlinski glicerin

Faza C (ohlajevalna faza)
0,2 g eteričnega olja poprove mete
0,3 g eteričnega olja prave sivke
1 g konzervans Cosgrad 1 g
0,5 g vitamin E

Vse sestavine so na voljo v spletni trgovini.

Potrebovali boste:

Da bo krema bolje zaščitena, priporočam pri embalaži izbiro rjavega ali modrega stekla. Embalaža je na voljo tukaj.

Priprava:

 • Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
 • V prvo posodico kozmetičnega grelnika pripravite mešanico faze A, ki jo segrevate na 70°C.
 • V drugi posodici kozmetičnega grelnika pripravite sestavine faze B, ki jo segrevate na 70°C.
 • Ko oljna faza doseže temperaturo, primešajte cinkov oksid, dobro premešajte, nato združite skupaj z vodno fazo B.
 • Fazo B vlijete v fazo A in močno stepate (2-4 minute) z metlico za stepanje / paličnim mešalnikom (če mešaš prepočasi, emulzija lahko razpade, zato mešamo na vso moč)
 • Ko se emulzija ohladi pod 35°C  dodamo sestavine ohlajevalne faze C, preverimo pH (5,5-5) in prelijemo v razkuženo embalažo.
 • Etiketiramo (vodoodporne nalepkice so na voljo tukaj).

Rok uporabe: 2,5 meseca. Kremo lahko hranite na sobni temperaturi. Opozorilo: domače emulzije lahko po poteku roka uporabe izgledajo popolnoma brezhibno. Rok uporabe je potrebno upoštevati, krema po izteku roka ni več uporabna. Pri etiketiranju zabeleži na embalažo rok izdelave.

Vse sestavine za izdelavo sončne kreme so na voljo v spletni trgovini.

V kolikor se ti je objava zdela koristna jo deli s svojimi prijatelji, morda jim bodo informacije prišle prav.

Poletni pozdrav,
Maja 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja