Med lanskoletnim dopustovanjem na otoku Pagu, sem med obiskom mesta Lun (Vrtovi Lunskih maslina) mimogrede našla krasne kozmetične izdelke s smiljem, ki so nemudoma pritegnili mojo pozornost. Seveda sem takoj preizkusila kremo za obraz in kremo za roke, ki sta dišali božansko!

Moja prva misel je bila; ko pridem domov, si moram to kremo nujno narediti.

Kako?

Obe kremi sem kupila, ju preizkusila, preučila sestavo in hitro ugotovila, da ima krema le 5 sestavin!?
Izvleček smilja (macerat), voda, emulgator, eterično olje in konzervans.

Super, to bo preprosto. 🙂

Formuliranja naravne kozmetike se najlažje in zelo učinkovito naučimo s posenmanjem obostoječih kozmetičnih izdelkov, s preučevanjem sestave in testiranjem (tukaj ne gre za kopiranje, ampak učenje formuliranja na dobrih praksah, to je bila tudi ena izmed mojih nalog na tečaju naravne kozmetike).

Z gospo, ki ima svojo kozmetično linjo izdelkov, ki temeljijo na smilju, sem spregovorila še nekaj besed. Pogovarjali sva se tudi o pridobivanju smilja na Pagu, žetvi, destilaciji in pripravi izvlečkov. Vedno so me zanimale skrivnosti domačinov, ki o svojih lokalnih rastlinah vejo največ.

Pred samim receptom, še nekaj besed o samem smilju. Na vseh tečajih skoraj vedno vprašam ali poznajo smilj. Velikokrat je odgovor ne. Ko jim zastavim vprašanje, poznate kozmetično linijo L'occitane Immortelle, je odgovor skoraj vedno da. Gre za enako stvar z drugim poimenovanjem.

Smilj je od 10 do 50 cm visoka trajnica, ki raste na peščenih plažah in iglastih gozdovih Sredozemlja (na Pagu uspeva odlično!). Sama rastlina je močno aromatična, vonj se prepleta med sladkim in zeliščnim, nekatere spominja na kari. Znanstveno ime je Helichrysum arenarium (L.) Moench, peščeni smilj, poznamo ga pod imeni imortela, nesmrtnica, suha roža ali suhosvetnica.

Vonj rastline, oblika in barva cvetov se ohranijo tudi ko rastlino posušimo, zato je dobila ime imortela oz. nesmrtnica. Rodovno ime Helicrysum izvira iz grščine (izg. helios = sonce + hrusos = zlato), ki spominjata na obliko smilja in barvo socvetij.

V kremi, ki je tema današnjega blog zapisa, sem uporabila izvleček smilja. Recept za pripravo izvlečka te čaka v tej brezplačni e-knjigi. V kolikor svojega izvlečka (macerata) smilja nimaš, ga lahko preprosto nadomestiš s poljubnim osnovnim ali stabilnim rastlinskim oljem.

 

Zakaj se uporablja izvleček smilja in kakšno je njegovo delovanje?

Izvlečki smija se uporabljajo za nego zrele kože, ker spodbujajo sintezo kolegena in zmanjšajo vidne znake staranja kože. Učinkoviti so tudi za preprečevanje nastanka ali izboljšanja videza že nastalih strij. Prav tako imajo protivnetno, protibakterijsko in antioksidativno delovanje.

 

V spodnjem receptu za pripravo obnovitvene kreme sem poleg izvlečka smilja, uporabila tudi eterično olje (lat. Helichrysum italicum).

Smilj slovi po svojem protivnetnem delovanju in se uporablja pri tudi pri kožnih alergijah, ekcemih in luskavici. Močno obnavlja kožo, čisti kri in zdravi postoperativne rane. Odlično je za obnovitev in regenaracijo kože.

Sama formula kreme je precej enostavna - želela sem ohraniti enostavnost kreme, torej v približno takšni obliki, kot jo preprosto izdelujejo na Pagu. Čeprav je olivno olje samo po sebi precej "težko", se v emulziji odlično obnese v kominaciji s smiljem in na koži ne pušča dolgotrajnega občutka mastnosti. Če želite, lahko rastlinska olja ustrezno nadomestite z osnovnimi, stabilnimi in aktivnimi olji.

RECEPT: SMILJEVA OBNOVITVENA KREMA ZA OBRAZ

Pripomočki:

Recept krema za obraz, 100 g

Faza A
30 g izvlečka smilja v olivnem olju
6 g emulgatorja Olivem 1000

Faza B
20 g hidrolata smilja
36 g destilirane vode
2 g rastlinskega glicerina

Faza C
3,8 g olivnega olja (ekstra deviško hladno stiskano)
1,5 g vitamina E
0,2 g eterično olje smilja
0,5 g konzervans Cosgard

Priprava:

 1. Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom (70% etanol), ki ga kupite v lekarni.
 2. V prvo posodico kozmetičnega grelnika pripravite mešanico faze A, ki jo segrevate na 70°C.
 3. V drugi posodici kozmetičnega grelnika pripravite sestavine faze B, ki jih segrevate na 70°C.
 4. Ko obe fazi dosežeta omenjeno temperaturo ju združite, temperaturo preverite z digitalnim termometrom.
 5. Fazo B vlijete v fazo A in močno stepate (2-4 minute) z metlico za stepanje (stepati morate res hitro, sicer emulzija lahko razpade). Vodo olju prilivajte počasi, postopoma.
 6. Ko se emulzija ohladi na 35°C dodamo sestavine faze C, preverite pH (5,5-5), po potrebi uravnavate in prelijete v razkuženo embalažo. Etiketriajte.

Uporaba:

Obnovitevna krema za obraz je uporabna 3 mesece, lahko jo hranite na sobni temperaturi ker je ustrezno konzervirana. Lahko se uporablja za jutranjo in večerno nego, še posebej se priporoča za zrelo kožo.

V moji kremi sem uporabila izvleček smlja, slovensko eterično olje Histra Botanica ter sestavine iz moje spletne trgovine.

MOJ NAKUPOVALNI SEZNAM

Viri in literatura: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora 2015
Vir slike rastline smilja: http://smilje.hr/

Komentarji

  • Maja Vodan says:

   Pozdravljena Martina,

   končnih izdelkov ne prodajam. V spletni trgovini lahko kupite sestavine in si jo izdelate sami po navodilih z bloga.

   Želim vam lep dan,
   Maja

  • Maja Vodan says:

   Pozdravljena Marjeta,

   krem in ostalih kozmetičnih in aromaterapevtskih izdelkov ne prodajam, lahko pa si v spletni trgovini kupite vse sestavine za izdelavo. Takšnih krem ni mogoče kupiti, vse je sestavljeno indvidualno in si jih naredite sami.

   Lep pozdrav,
   Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja