BREZPLAČNA POŠTNINA ZA VSE NAKUPE NAD 40 EUR

V kolikor si zamudila odlično delavnico izdelave mil po hladnem postopku s Tončko Mavrič - Moja domača kozmetika, brez skrbi, oktobra bodo v Kranju potekale nove delavnice izdelave mil po hladnem postopku. Do takrat pa z vami delim krasen recept za izdelavo mila po hladnem postopku, ki je primeren za vse, ki mila še niste izdelovali. Priporočam za vse začetnike.

Čeprav je domača izdelava mil zelo razširjena, pozor, ni tako sila enostavno kot se zdi na prvo žogo. Potrebno je vedeti nekaj osnovnih zakonitosti, v roke vzeti kalkulator in spisati recepturo kot je prav. Da ne bo tako zakomplicirano, bo današnja receptura že spisana, prav tako pa priložena navodila za pripravo.

Za izdelavo mil potrebujemo vodo, maščobo in natrijev hidroksid. To so 3 osnovne sestavine.

Če želimo milo obogatiti, mu seveda lahko dodamo še eterična olja, dodatke za piling ali barvila.

1. voda

Voda za izdelavo mil mora biti nujno destilirana (dobiš jo v moji spletni trgovini), namreč voda iz pipe vsebuje minerale, ki lahko vplivajo na pokvarljivost mila. Količina vode, ki jo potrebujemo za izdelavo mila, je odvisna od količine maščobe in tipa postopka, po katerem bomo izdelali milo.

Za hladen postopek je količina sledeča:
300 g vode za 1000 g maščobe

2. NATRIJEV HIDROKSID

Natrijev hidroksid (NaOH) v milu predstavlja bazo. Količina NaOH v recepturi je odvisna od izbranih maščob, ki jih želimo imeti v milu! Torej, vsakokorat ko v recepturi spremenimo maščobe, je potrebno ponovno izračunati količino NaOH v recepturi.

Pri delu z NaOH smo izredno pazljivi, hranite ga izveden dosega otrok in domačih živali. Pri delu vedno nosimo laboratorijska zaščitna očala, rokavice in zaščitno masko (vse pripomočke dobite v Sanolaborju).

Natrijev hidroksid je nujen za postopek umiljenja in je pri izdelavi mil nenadomestljiv.

3. MAŠČOBE

Za izdelavo mila lahko uporabimo tako rastlinske kot živalske maščobe. Priporočam, da v recepturi vedno izberete vsaj 2 vrsti različnih maščob, izjema je olivno olje, ki se lahko uporabi samostojno. Uporaba različnih maščob milu daje različno trdoto in penjenje, od izbranih maščob je odvisna tudi trajnost. Kot osnovne maščobe za izdelavo mila uporabimo olivno olje, palmino olje ali kokosovo (zelo zelo se peni!). Naj omenim, da se palminega olja zaradi ekoloških in etičnih razlogov skušamo izogibati.

Dobro je vedeti, kakšne lastnosti dajejo milu nasičene in nenasičene maščobne kisline. Za nasičene maščobne kisline je značilno, da milu dajejo trdoto, nenasičene maščobne kisline pa milu dajajo mehkobo in mazljivost. Kot sem že napisala zgoraj, samo z olivnim oljem, kot edino maščobo v recepturi, lahko zagotovimo dobro milo, za vse ostale maščobe velja, da jih je potrebno med seboj kombinirati (2+). Ravno zaradi tega je olivno olje pogostokrat osnovna sestavina trdih mil.

Milo z olivnim oljem je odlično za vse začetnike, zato spodaj sledi receptura z olivnim oljem, brez dodajanja drugih maščob. Za vse, ki še nikoli niste izdelovali mila, toplo priporočam, da najprej pričnete s preprosto recepturo, nato na nadaljujete z bolj zahtevnimi formulami.

SAP KOEFICIENT MAŠČOB

Kadar izdelujemo mila po trdem postopku, moramo nujno vedeti kakšna je saponifikacijska vrednost. Ta nam pove, koliko NaOH potrebujemo, da popolnoma umilimo 1 g določene maščobe. Vedno, ko spreminjamo količino ali vrsto maščobe v receptu, je potrebno ponovno izračunati količino NaOH, ki jo potrebujemo za izdelavo mila.

Ker Sap vrednosti ne moremo vedeti "na pamet", se poslužujemo različnih tabel. Priporočam, da uporabite Saop Calc, s katerim preprosto izračunaš SAP vrednost za vse maščobe v recepturi. Primer v tabeli spodaj.

Z uporabo Saop Calc sem preprosto ugotovila, da za popolno umiljenje olivnega olja potrebujem 0,135 g NaOH (vsaka maščoba ima svoj Sap koeficient!).

Koliko g NaOH torej potrebujem za umiljenje 1000 g olivnega olja?
Izračun: 1000 g (olivnega olja) x 0,135 (Sap vrednost olivnega olja) = 135 g NaOH

Zdaj pa počasi preideva k pisanju recepta. Recepte za mila vedno pišemo na 1000 g! Ne na 500 g na 2000 g, vedno na 1000 g. Pika. Če izdeluješ kreme potem veš da je 100 g = 100 %, vendar pri milih to ne velja, zato naj te izračuni ne zmedejo.

Z zgoraj izračunano količino dosežemo popolno umiljenje. Kako dosežemo, da milo postane bolj nežno in negovalno?
Pri izdelavi trdih mil, vedno lahko količno baze (NaOH) zmanjšamo 5 - 8 %, s tem pa dosežemo, da v milu ostane presežek neumiljenih maščob. Milo je tako veliko bolj nežno do kože.

S kalkulatorjem na spletni strani Soap Calc, si lahko pomagate z izračuni NaOh v vaših recepturah.

V tem mojem primeru 5 % znižanje pomeni naslednje:
135 g NaOH x 0,95 = 128,3 g NaOH. To je končna količina baze, ki jo bomo uporabili v recepturi.

RECEPT - MILO Z OLIVNIM OLJEM

Recept:

Olivno olje 1000 g
Destilirana voda 300 g
NaOH 128 g
Opcijsko: 20 - 40 ml eteričnega olja / 1000 g maščob

*Eterična olja se v milih zelo hitro razdišavijo, zato priporočam, da uporabite eterična olja kot so ilang ilang, benzoin, jasmin,...

Pripomočki za izdelavo mila:
1. Inoks posoda za vodno kopel
2. Kozmetična tehtnica
3. Merilni vaj z lijem za izlivanje (ali inox posoda za umiljenje mila)
4. Steklena laboratorijska čaša volumen 600 ml za pripravo raztopine NaOH
5. Manjša steklena čaša za tehtanje NaOH
6. Steklena palčka ali kuhinjska žlica za mešanje raztopine
7. Digitalni termometer
8. Palični mešalnik
9. Silikonski kalup za mila
10. Papirnate brisače
11. Zaščitne rokavice, maska, očala
12. Jabolčni kis za nevtralizacijo NaOH za primer nezgode

Naravno trdo milo občutljiva koža

POSTOPEK IZDELAVE

 1. Pripravimo vse pripomočke, nadanemo si zaščitno obleko, očala, rokavice in masko.
 2. V čaši stehtamo vodo, v drugi večji stekleni čaši stehtamo natrijev hidroksid.
 3. Natrijev hidroksid POČASI VSIPAMO V VODO. VEDNO DAJEMO NAOH V VODO IN NE OBRATNO!
 4. Zaradi reakcije NaOH z vodo se bo temperatura močno dvignila, nastali bodo hlapi, ki jih ne vdihavamo. Če se le da, mila delamo zunaj ali pri odprtem oknu.
 5. Mešamo toliko časa, da se natrijev hidroksid popolnoma raztopi, in počakamo, da se raztopina nekoliko ohladi.
 6. V večjo posodo stehtamo olivno olje in ga segrejemo. Preverjamo temperaturo z digitalnim termometrom in spremljamo, da doseže tako pri maščobi kot pri natrijevem hidroksidu temperatura med 40 - 45 °C.
 7. Raztopino NaOH nato VLIJEMO V MAŠČOBO.
 8. S paličnim mešalnikom pričnemo z mešanjem, vedno naj bo prislonjen ob dno posode, ne dvigajte ga in ne ustvarjajte curkov.
 9. Zmes se bo začela gostiti. Ko bo tako gosta, da bo pričela puščati sled (trak), lahko dodate eterična olja. Ponovno premešajte.
 10. Milo nalijemo v kalup. Milo s kalupom nekajkrat potolčemo ob trdo površino, da je zmes porazdeli, prav tako preprečimo nastanek zračnih mehurčkov.
 11. Kalup damo v škatlo, zavijemo z odejo in pustimo stati vsaj 24 ur. Nato milo vzamemo iz kalupa, ga narežemo na kose in pustimo zoreti od 6 - 8 tednov.

Milo je kot vino, dlje časa kot ga pustimo zoreti, boljše je. 🙂

Tako, sedaj pa v nabavo sestavin in k izdelavi mila. Sporoči kako ti bo uspelo. Kmalu na sporedu pa novo znanje in bolj kompleksna formula, za začetek pa bo dovolj.

So vam všeč moje blog vsebine? Podprite obstoj BeeBeauty bloga z nakupom v spletni trgovini.

Trudim se zagotoviti čim bolj raznoliko in zanimivo vsebino, z veseljem pa sprejem tudi vaše predloge, pišite mi na [email protected]

Komentarji