V kolikor si zamudila odli─Źno delavnico izdelave mil po hladnem postopku s Ton─Źko Mavri─Ź - Moja doma─Źa kozmetika, brez skrbi, oktobra bodo v Kranju potekale nove delavnice izdelave mil po hladnem postopku. Do takrat pa z vami delim krasen recept za izdelavo mila po hladnem postopku, ki je primeren za vse, ki mila ┼íe niste izdelovali. Priporo─Źam za vse za─Źetnike.

─îeprav je doma─Źa izdelava mil zelo raz┼íirjena, pozor, ni tako sila enostavno kot se zdi na prvo ┼żogo. Potrebno je vedeti nekaj osnovnih zakonitosti, v roke vzeti kalkulator in spisati recepturo kot je prav. Da ne bo tako zakomplicirano, bo dana┼ínja receptura ┼że spisana, prav tako pa prilo┼żena navodila za pripravo.

Za izdelavo mil potrebujemo vodo, ma┼í─Źobo in natrijev hidroksid. To so 3 osnovne sestavine.

─îe ┼żelimo milo obogatiti, mu seveda lahko dodamo ┼íe eteri─Źna olja, dodatke za piling ali barvila.

1. voda

Voda za izdelavo mil mora biti nujno destilirana (dobi┼í jo v moji spletni trgovini), namre─Ź voda iz pipe vsebuje minerale, ki lahko vplivajo na pokvarljivost mila. Koli─Źina vode, ki jo potrebujemo za izdelavo mila, je odvisna od koli─Źine ma┼í─Źobe in tipa postopka, po katerem bomo izdelali milo.

Za hladen postopek je koli─Źina slede─Źa:
300 g vode za 1000 g ma┼í─Źobe

2. NATRIJEV HIDROKSID

    Natrijev hidroksid (NaOH) v milu predstavlja bazo. Koli─Źina NaOH v recepturi je odvisna od izbranih ma┼í─Źob, ki jih ┼żelimo imeti v milu! Torej, vsakokorat ko v recepturi spremenimo ma┼í─Źobe, je potrebno ponovno izra─Źunati koli─Źino NaOH v recepturi.

    Pri delu z NaOH smo izredno pazljivi, hranite ga izveden dosega otrok in doma─Źih ┼żivali. Pri delu vedno nosimo laboratorijska za┼í─Źitna o─Źala, rokavice in za┼í─Źitno masko (vse pripomo─Źke dobite v Sanolaborju).

    Natrijev hidroksid je nujen za postopek umiljenja in je pri izdelavi mil nenadomestljiv.

    3. MAŠČOBE

    Za izdelavo mila lahko uporabimo tako rastlinske kot ┼żivalske ma┼í─Źobe. Priporo─Źam, da v recepturi vedno izberete vsaj 2 vrsti razli─Źnih ma┼í─Źob, izjema je olivno olje, ki se lahko uporabi samostojno. Uporaba razli─Źnih ma┼í─Źob milu daje razli─Źno trdoto in penjenje, od izbranih ma┼í─Źob je odvisna tudi trajnost. Kot osnovne ma┼í─Źobe za izdelavo mila uporabimo olivno olje, palmino olje ali kokosovo (zelo zelo se peni!). Naj omenim, da se palminega olja zaradi ekolo┼íkih in eti─Źnih razlogov sku┼íamo izogibati.

    Dobro je vedeti, kak┼íne lastnosti dajejo milu nasi─Źene in nenasi─Źene ma┼í─Źobne kisline. Za nasi─Źene ma┼í─Źobne kisline je zna─Źilno, da milu dajejo trdoto, nenasi─Źene ma┼í─Źobne kisline pa milu dajajo mehkobo in mazljivost. Kot sem ┼że napisala zgoraj, samo z olivnim oljem, kot edino ma┼í─Źobo v recepturi, lahko zagotovimo dobro milo, za vse ostale ma┼í─Źobe velja, da jih je potrebno med seboj kombinirati (2+). Ravno zaradi tega je olivno olje pogostokrat osnovna sestavina trdih mil.

    Milo z olivnim oljem je odli─Źno za vse za─Źetnike, zato spodaj sledi receptura z olivnim oljem, brez dodajanja drugih ma┼í─Źob. Za vse, ki ┼íe nikoli niste izdelovali mila, toplo priporo─Źam, da najprej pri─Źnete s preprosto recepturo, nato na nadaljujete z bolj zahtevnimi formulami.

    SAP KOEFICIENT MAŠČOB

    Kadar izdelujemo mila po trdem postopku, moramo nujno vedeti kak┼ína je saponifikacijska vrednost. Ta nam pove, koliko NaOH potrebujemo, da popolnoma umilimo 1 g dolo─Źene ma┼í─Źobe. Vedno, ko spreminjamo koli─Źino ali vrsto ma┼í─Źobe v receptu, je potrebno ponovno izra─Źunati koli─Źino NaOH, ki jo potrebujemo za izdelavo mila.

    Ker Sap vrednosti ne moremo vedeti "na pamet", se poslu┼żujemo razli─Źnih tabel. Priporo─Źam, da uporabite Saop Calc, s katerim preprosto izra─Źuna┼í SAP vrednost za vse ma┼í─Źobe v recepturi. Primer v tabeli spodaj.

    Z uporabo Saop Calc sem preprosto ugotovila, da za popolno umiljenje olivnega olja potrebujem 0,135 g NaOH (vsaka ma┼í─Źoba ima svoj Sap koeficient!).

    Koliko g NaOH torej potrebujem za umiljenje 1000 g olivnega olja?
    Izra─Źun: 1000 g (olivnega olja) x 0,135 (Sap vrednost olivnega olja) = 135 g NaOH

    Zdaj pa po─Źasi preideva k pisanju recepta. Recepte za mila vedno pi┼íemo na 1000 g! Ne na 500 g na 2000 g, vedno na 1000 g. Pika. ─îe izdeluje┼í kreme potem ve┼í da je 100 g = 100 %, vendar pri milih to ne velja, zato naj te izra─Źuni ne zmedejo.

    Z zgoraj izra─Źunano koli─Źino dose┼żemo popolno umiljenje. Kako dose┼żemo, da milo postane bolj ne┼żno in negovalno?
    Pri izdelavi trdih mil, vedno lahko koli─Źno baze (NaOH) zmanj┼íamo 5 - 8 %, s tem pa dose┼żemo, da v milu ostane prese┼żek neumiljenih ma┼í─Źob. Milo je tako veliko bolj ne┼żno do ko┼że.

    S kalkulatorjem na spletni strani Soap Calc, si lahko pomagate z izra─Źuni NaOh v va┼íih recepturah.

    V tem mojem primeru 5 % zni┼żanje pomeni naslednje:
    135 g NaOH x 0,95 = 128,3 g NaOH. To je kon─Źna koli─Źina baze, ki jo bomo uporabili v recepturi.

    RECEPT - MILO Z OLIVNIM OLJEM

    Recept:

    Olivno olje 1000 g
    Destilirana voda 300 g
    NaOH 128 g
    Opcijsko: 20 - 40 ml eteri─Źnega olja / 1000 g ma┼í─Źob

    *Eteri─Źna olja se v milih zelo hitro razdi┼íavijo, zato priporo─Źam, da uporabite eteri─Źna olja kot so ilang ilang, benzoin, jasmin,...

    Pripomo─Źki za izdelavo mila:
    1. Inoks posoda za vodno kopel
    2. Kozmeti─Źna tehtnica
    3. Merilni vaj z lijem za izlivanje (ali inox posoda za umiljenje mila)
    4. Steklena laboratorijska ─Źa┼ía volumen 600 ml za pripravo raztopine NaOH
    5. Manj┼ía steklena ─Źa┼ía za tehtanje NaOH
    6. Steklena pal─Źka ali kuhinjska ┼żlica za me┼íanje raztopine
    7. Digitalni termometer
    8. Pali─Źni me┼íalnik
    9. Silikonski kalup za mila
    10. Papirnate brisa─Źe
    11. Za┼í─Źitne rokavice, maska, o─Źala
    12. Jabol─Źni kis za nevtralizacijo NaOH za primer nezgode

    Naravno trdo milo ob─Źutljiva ko┼ża

    POSTOPEK IZDELAVE

    1. Pripravimo vse pripomo─Źke, nadanemo si za┼í─Źitno obleko, o─Źala, rokavice in masko.
    2. V ─Źa┼íi stehtamo vodo, v drugi ve─Źji stekleni ─Źa┼íi stehtamo natrijev hidroksid.
    3. Natrijev hidroksid PO─îASI VSIPAMO V VODO. VEDNO DAJEMO NAOH V VODO IN NE OBRATNO!
    4. Zaradi reakcije NaOH z vodo se bo temperatura mo─Źno dvignila, nastali bodo hlapi, ki jih ne vdihavamo. ─îe se le da, mila delamo zunaj ali pri odprtem oknu.
    5. Me┼íamo toliko ─Źasa, da se natrijev hidroksid popolnoma raztopi, in po─Źakamo, da se raztopina nekoliko ohladi.
    6. V ve─Źjo posodo stehtamo olivno olje in ga segrejemo. Preverjamo temperaturo z digitalnim termometrom in spremljamo, da dose┼że tako pri ma┼í─Źobi kot pri natrijevem hidroksidu temperatura med 40 - 45┬á┬░C.
    7. Raztopino NaOH nato VLIJEMO V MAŠČOBO.
    8. S pali─Źnim me┼íalnikom pri─Źnemo z me┼íanjem, vedno naj bo prislonjen ob dno posode, ne dvigajte ga in ne ustvarjajte curkov.
    9. Zmes se bo za─Źela gostiti. Ko bo tako gosta, da bo pri─Źela pu┼í─Źati sled (trak), lahko dodate eteri─Źna olja. Ponovno preme┼íajte.
    10. Milo nalijemo v kalup. Milo s kalupom nekajkrat potol─Źemo ob trdo povr┼íino, da je zmes porazdeli, prav tako prepre─Źimo nastanek zra─Źnih mehur─Źkov.
    11. Kalup damo v ┼íkatlo, zavijemo z odejo in pustimo stati vsaj 24 ur. Nato milo vzamemo iz kalupa, ga nare┼żemo na kose in pustimo zoreti od 6 - 8 tednov.

    Milo je kot vino, dlje ─Źasa kot ga pustimo zoreti, bolj┼íe je. ­čÖé

    Tako, sedaj pa v nabavo sestavin in k izdelavi mila. Sporo─Źi kako ti bo uspelo. Kmalu na sporedu pa novo znanje in bolj kompleksna formula, za za─Źetek pa bo dovolj.

    So vam v┼íe─Ź moje blog vsebine? Podprite obstoj BeeBeauty bloga z nakupom v┬áspletni trgovini.

    Trudim se zagotoviti ─Źim bolj raznoliko in zanimivo vsebino, z veseljem pa sprejem tudi va┼íe predloge, pi┼íite mi na┬ámaja@beebeautywithmaja.si.

    Dodaj odgovor

    Va┼í e-naslov ne bo objavljen. * ozna─Źuje zahtevana polja