Za Dan žena tokrat podarjam prav posebno darilo. Tri prekrasne recepte iz vrtnice! 🌹

Vrtnica ima v naravni kozmetiki posebno mesto. Tako zaradi njenega kompleksnega a hkrati očarljivega vonja, kot zaradi njenih blagodejnih učinkov na kožo. V aromaterapiji in naravni, aroma kozmetiki, najpogosteje uporabljamo damaščansko, stolistno in belo vrtnico. Sama najraje uporabljam damaščansko vrtnico, in sicer iz večih razlogov:

  • deluje blago astringentno (oži tkivo) in tonizira kožo (hidrolat uporabim kot tonik zjutraj in zvečer pred nanosom kreme),
  • obnavlja in upočasnjuje staranje kože,
  • osvežuje, hladi in vlaži (obvezna oprema v poletnih dneh - hidrolat si preprosto prelijem v stekleničko s pršilko in že je pripravljen za uporabo),
  • blaži rdečico in alergije (priporočam vsem, ki imate probleme s kožo).

Preden pa nadaljujem, bi rada opozorila, da se tudi na slovenskem tržiču prodajajo sintetična eterična olja in hidrolati vrtnice! Žalostno je, da spletni trgovci niti ne vedo, da prodajajo sintetične izdelke, še bolj pa je zaskrbljujoče to, da kupci ne vedo, da je njihov hidrolat ali eterično olje ponarejeno. Nedavno je stranka iz moje spletne trgovine naredila reklamacijo za damaščansko vrtnico Florihana, češ da ne diši po vrtnici.

Aha, takoj sem vedela o čem gre stvar.

Ker je predhodno že drugje kupila 100% ponaredek (parfumiran z vrtnico), je domnevala, da je Florihanina damaščanka "pokvarjena". To je samo ena izmed zgodb, moj namen, tebi bralec-bralka pa je, da se pred nakupom izdelkov iz vrtnic prepričate, da gre za kakovostne produkte. Morda vam dejstvo, da je potrebno za 1 kg eteričnega olja vrtnice potrebno nabrati več kot 2 toni vrtničnih cvetov, pove, da avtentični izdelki iz vrtnic ne morejo biti poceni.

Privoščite si razkošno kremo z absolutom vrtnice ali pa čudovit tonik s hidrolatom damaščanske vrtnice - koža in nos vam bosta hvaležna!

Razkošna krema za obraz in telo

Recept, 100 g
50 g olja mandlja
25,5 g olja slivovih koščic
10 g olja svetlina
10 g čebeljega voska
2 g jasminovega voska
2 g vitamina E
0,5 g eteričnih olj (eo vrtnice + eo rožni les)

Priprava:
1. Z alkoholom razkužite delovno površino, vse pripomočke in roke. Pri izdelavi uporabljajte zaščitne rokavice (opremo za izdelavo kozmetike dobite tukaj)
2. V kozmetičnem grelniku ali v stekleni čaši na vodni kopeli razstopite vsa olja in voske. Ko se popolnoma stopijo, odstranite posodico in počakajte da se masa ohladi pod 40°C.
3. Dodamo vitamin E in eterična olja. Dobro premešamo in nalijemo v razkuženo embalažo za kreme. Etiketiramo.

Rok uporabe: 6-12 mesecov od datuma izdelave. Hranite lahko na sobni temperaturi.

VLAŽILNI TONIK ZA OBRAZ

Recept, 100 g

95,4 g hidrolata damaščanske vrtnice
4 g rastlinskega glicerina
0,6 g konzervansa Cosgrad

Priprava: v stekleno čašo natehtamo hidrolat in dodamo glicerin. Premešamo. Izdelek konzerviramo in shranimo v stekelno pršilko.

Uporaba: tonik lahko hranite na sobni temperaturi. Uporabite zjutraj in zvečer pred nanosom kreme.
Rok uporabe: 4 mesece od datuma izdelave.

Razkošni oljni parfum

Recept, 10 g

10 g olja jojobe
2 kapljici absoluta vrtnice
2 kapljici eteričnega olja ilang-ilang
2 kapljici eteričnega olja sladke pomaranče
1 kaplijca absoluta jasmina

Priprava: V roll-on stekleničko nakapljamo vsa eterična olja, dobro posvaljkamo med dlanmi, da se eterična olja med seboj premešajo. Pripijemo olje jojobe in ponovno posvaljkamo med dlanmi. Etiketriamo.

Uporaba: Oljni parfum nanesite na pulzne točke (vrat, zapestje včkrat dnevno. Olje ima rok trajanja leto dni.

V kolikor se odločite podpreti obstoj BeeBeauty bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini (že vnaprej hvala ♡), boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Želim vam veliko prijetnih ustvarjalnih trenutkov in lep dan žena!

Aroma pozdrav,
Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja