BREZPLAČNA POŠTNINA ZA VSE NAKUPE NAD 40 EUR

Zagotovo ste že zasledili kozmetične izdelke s hialuronsko kislino, ki se v zadnjih letih promovirajo kot "pravi čudež" za našo kožo. Pa sploh dobro vemo kaj je hialuronska kislina? Kako se uporablja v kozmetiki? Ali jo lahko uporabljajo domači formulatorji?

V tem blog zapisu odgovarjam na 5 stvari, ki jih moraš nujno vedeti o hialuronski kislini, preden jo uporabiš v svojih kozmetičnih izdelkih.

#1 KAJ JE HIALURONSKA KISLINA?
Preden se poglobim, najprej razčistimo kaj je hialuronska kislina in kaj je natrijev hialuronat.

Hialuronska kislina je polisaharid, ki ga uvrščamo v skupino glikozaminoglikanov. Več kot 50% hialuronske kisline v telesu najdemo v koži (usnjici), kjer ima vlogo uravnavanja ravnovesja vode. Je skoraj netopna v vodi, zelo lahko topna je njena natrijeva sol, ki se prodaja kot bel, amorfen prah (najdeš ga tudi v moji spletni trgovini).

#2 KAKŠNO HIALURONSKO KISLINO UPORABITI?
V kozmetiki se hialuronska kislina uporablja kot aktivna učinkovina. Na trgu boste lahko kupili:
*Hialuronsko kislino z veliko mulekulsko maso (1 - 1,5 MDa) in
*Hialuronsko kislino z majhno molekulsko maso (cca 50 kDA)

Kaj je osnovna razlika med njima?
V kolikor uporabljate prvo različnico, torej hialuronsko kislino z veliko molekulsko maso, potem veste, da ta v vodi gelira (kako naredimo gel najdeš spodaj v receptu). V kolikor imate hialuronsko kislino z majhno molekulsko maso, potem bo njena natrijeva sol tvorila viskozne raztopine.

Ali ste vedeli, da ima človek v telesu približno 15g hialuronske kisline in da se tretijna te količine razgradi in ponovno sintetizira vsak dan?

#3 NAČINI UPORABE HIALURONSKE KISLINE

Kot smo že ugotovili do zdaj, v kozmetiki uporabljamo hialuronsko kislino v obliki natrijeve soli, ki je topna v vodi. Sedaj bomo pogledali, kakšne so značilnosti uporabe hialuronske kisline z veliko in majhno molekulsko maso.

Hialuronska kislina z veliko molekulsko maso na koži naredi tanko plast in daje zelo lahek in nelepljiv občutek na koži. Prednost pred drugimi vlažili je, da deluje precej dlje časa, saj ima zaradi svoje velike molekulske mase večjo kapaciteto zadrževanja vode v roženi plasti. Po drugi strani pa ima manjko, in sicer ne prehaja v globlje plasti kože. Poleg funkcije vlažilca, jo lahko v kozmetičnih izdelkih uporabimo za zgoščevanje (v kombinaciji s ksantanom).

Hialuronska kislina z majhno molekulsko maso ne tvori površinskega filma, prav tako nima funkcije zgoščevalca, vendar zaradi manjše molekulske mase lahko prodre nekoliko globje v povrhnjico.

Ali hialuronsko kislino lahko uporabimo kot edino zgoščevalo v kozmetičnem izdelku? Ne.
Namreč v tem primeru, bi zaradi visokega deleža ta puščala na koži lepljiv občutek. Kombinirajte jo s ksantan gumijem.

#4 V KAKŠEN TIP EMULZIJE VKLJUČITI HIALURONSKO KISLINO?

Če izdeluješ emulzije, potem so ti izrazi v/o in o/v znani. Če si začetnica, pa bi se rada naučila izdelati svojo vlažilno kremo s hialuronsko kislino, potem ti toplo priporočam nakup spletnega tečaja Naravne kreme za obraz, več preberi tukaj.

Hialuronsko kislino vgrajujemo v emulzije tipa olje v vodi (o/v), torej kreme, ki vsebujejo večji del vodne faze.

Zakaj je ne dodajamo emulzijam tipa voda v olju?

Pri emulzijah z velikim deležem lipidov, je njeno sproščanje iz emulzijskega sistema oteženo.

POMEMBNO! Hialuronska kislina je občutljiva na visoke temperature, zato jo dodajamo v ohlajevalni fazi. Prav tako lahko razpade pri visokih obratih pri procesu homogenizacije, zato jo vmešajte pri najnižjih možnih obratih, a hkrati pazite, da še vedno nastane homogena zmes (velja predvsem za tiste, ki uporabljate homogenizator ali palični mešalnik).

#5 KAKŠNO KONCENTRACIJO HIALURONSKE KISLINE UPORABITI?
Dejansko imamo zelo malo zanesljivih informacij o tem, v kolikšni koncentraciji hialuronska kislina postane učinkovita. Proizvajalci priporočajo uporabo hialuronske kisline z veliko molekulsko maso v koncentraciji od 0,1% do 0,5%, z majhno molekulsko maso pa v koncentraciji 0,01% do 0,5%. Priporoča se tudi kombinacija uporabe z glicerolom (glicerinom).

Še ena stvar.

Ko boste kupili hialuronsko kislino (natrijev hialuronat) bo ta v belem prahu, kot sem že omenila zgoraj. Preden jo dodate v kremo, morate narediti raztopino oz. pripraviti gel, če boste delali z veliko molekulsko maso. Kako to naredite?

Formula: Raztopina z 1% natrijevega hialuronata
98,5 g destilirane vode
1 g natrijevega hialuronata
0,5 g konzervans Cosgard

Priprava: v stekleno čašo ali drugo primerno posodico natehtajte vodo in potresite čez natrijev hialuronat. Nič ne mešajte, čašo le pokrijte s folijo. V roku 24h bo nastal gel, ki ga nato konzervirate s Cosgardom. Shranite v stekleničko s kapalko in etiketirajte. Ta gel nato uporabite v svojih kozmetičnih izdelkih. Če boste delali 2% raztopino, recepturo ustrezno prilagodite.

V kolikor se odločite podpreti obstoj BeeBeauty bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini (že vnaprej hvala ♡), boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

Vir: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora (Glavač, Janeš 2015)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja