Tokrat sem pripravila anti-age kremo z izjemno fino teksturo, bogatimi rastlinskimi olji in glavno učinkovino, koencimom Q10.

O emulzijah sem že veliko pisala, zato se bom tokrat bolj osredotočila na sam opis in delovanje koencima Q10. V kolikor ste med tistimi, ki se z emulzijami srečujete prvič, vam toplo priporočam nakup spletnega tečaja Naravne kreme za obraz (emulzije), kjer izveste vse potrebno za domače ustvarjalce naravnih krem, ali pa si preberite nekaj preteklih blog zapisov kot sta razlika med mazilom in emulzijo ter domača vlažilna krema za obraz.

Koencim Q10 je pravzaprav ubikinon, vendar ga pod tem imenom skoraj da ne zasledimo (INCI: Ubiquinone). Najdemo ga tudi v naravnih virih kot so ribe (losos), sadje (avokado), meso (govedo), semena (pistacija), zelenjava (brokoli) in živalska jetra (govedo).

Ubikinon je leta 1957 kot prvi iz govejega srca izoliral ameriški fiziolog Frederic L. Crane. Ubikinon je derivat benzokinona, ki je po strukturi podoben vitaminu K. Zanj je značilno, da tvori rumene kristale, ki v vodi niso topni. Lahko ga izoliramo iz naravnih viriv, vendar ga danes večinoma pridobivamo sintezno ali z biotehnološko uporabo bakterij in kvasovk.

Zakaj se koencim Q10 uporablja v kozmetiki?

Verjetno se že sprašujete kakšno vlogo ima dejansko koencim Q10 pri anti-age kremah. 😊Uporabljamo ga zlasti kot antioksidant, namreč kožo ščiti pred oksidativnim stresom.

Številne raziskave so pokazale tudi druge učinke koencima Q10 kot so zmanjšanje globine gub in zmanjšanje znakov fotostaranja.

Če povzamem, ima koencim Q10 tri ključne vloge:
1. Ščiti kožo pred oksidativnim stresom.
2. Zmanjšuje globino gub.
3. Zmanjšuje znake fotostaranja.

Krema v spodnji recepturi je bogate teksture in je zelo hranljiva. Izbrala sem rastlinska olja, ki blagodejno vplivajo na zrelo kožo in so dovolj mastna, namreč zrela koža pogostokrat olja "posrka". Ker je kot aktivno olje dodano olje rakitovca, ki ima intenzivno oranžno barvo, bo vaša končna krema oranžna (brez skrbi, po obrazu ne boste oranžni). Če ne želite, da ima krema barvo, potem dodajte olja, ki nimajo izrazitih barv (npr. avokado). Z oljem rakitovca ne pretiravamo in ga vključujemo v maksimalni koncentraciji 5%.

Olje plodov rakitovca je izredno bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, antioksidanti in elementi v sledovih, vitaminom E (predvsem α-tokoferola) ter s karotenoidi. Pripisujejo mu močno antioksidativno, protivnetno in regenerativno delovanje. Ima izredno sposobnost obnavljanja kožnega tkiva, zato je dobrodošlo v vseh izdelkih namenjenih negi kože po sončenju, utrujeni, izsušeni, poškodovani in zreli koži. Priporočam, da olje vključite v vašo anti-age kremo, in pozor, to olje zelo diši!

Rastlinska olja in hidrolat lahko v kremi po želji zamenjate, pazite le, da v vseh treh fazah gramature ostajajo enake. Koencima v kreme dodajamo v ohlajevalni fazi C in ga ne segrevamo. Priporočena koncentracija je med 1 - 3 % glede na končno težo izdelka.

recept: anti-age krema, 100 g

Faza A
18 g olje jojobe
12 g arganovo olje
1 g čebelji vosek
5 g emulgator Olivem 1000

Faza B
20 g hidrolat damaščanske vrtnice
33 g destilirane vode
3 g rastlinskega glicerina

Faza C
1,5 g vitamin E
1,5 g koencim Q10
1,5 g olja rakitovca
2,4 g olja ricinusa
0,6 g konzervans Cosgrad
0,5 g eteričnih olj (pripročam rožno pelargonijo, palmaroso, rožni les)

Potrebovali boste:

Navodila za pripravo:

  1. Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom.
  2. V prvo posodo kozmetičnega grelnika stehtajte sestavine faze A, segrevajte na 70°C.
  3. V drugo posodico kozmetičnega grelnika stehtajte sestavine faze B, segrevajte na 70°C.
  4. Ko obe fazi dosežeta omenjeno temperaturo ju združite, tekočino prelijte v večjo inox posodo.
  5. Fazo B počasi vlijete v fazo A in močno stepajte (2-4 minute) z metlico za stepanje.
  6. Ko se emulzija ohladi dodajte sestavine faze C, preverite pH (5,5-5) in prelijete v razkuženo embalažo.

Rok uporabe: 3 mesece. Kremo lahko hranite na sobni temperaturi. Opozorilo: domače kreme lahko po poteku roka uporabe izgledajo popolnoma brezhibno. Rok uporabe je potrebno upoštevati, krema po izteku roka ni več uporabna.

Uporaba: kremo lahko uporabljate za jutranjo ali večerno nego. Priporočam vam, da kremo iz lončka jemljete z leseno čisto lopatico, ali pa jo zaradi higienskih razlogov in mikrobiološke občutljivosti, shranjujete v brezzračno embalažo.

V kolikor se odločite podpreti obstoj BEE BEAUTY bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini (že vnaprej hvala ♡), boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

Viri in literatura: Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora (Kočevar Glavač, Janeš 2015)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja