Tradicionalno ognjičevo mazilo je obvezna oprema vsake domače lekarne. V današnjem blog zapisu z vami delim nekaj uporabnih informacij glede priprave ognjičevega macerata in same izdelave mazila. Recept je primeren za popolne začetnike, zato ni razloga, da ga ne bi poskusili narediti sami. 😊

Mazila so osnovni del naravne, domače kozmetike in so tudi najbolj preprosta za izdelavo. Za njih je značilno, da ne vsebujejo vode, zato niso mikrobiološko občutljiva in jih ni potrebno konzervirati (za razliko od emulzij).

Za pripravo ognjičevega mazila potrebujemo ognjičev macerat oz. rastlinski izvleček ognjiča. Namen priprave rastlinskih izvlečkov je, da iz njih pridobimo določene snovi in učinkovine, ki jih želimo uporabiti. V osnovi rastlinske izvlečke delimo na oljne, alkoholne, vodne in glicerolne - glede na vrsto topila. V primeru ognjičevega mazila izberemo za topilo olje. Za oljne izvlečke je značilno, da za pripravo največkrat izberemo suhe rastline.

Zakaj maceriramo suhe rastline?
Sveže rastline vsebujejo veliko vode zato pri sami pripravi lahko pride do razvoja mikroorganizmov in porušenja stabilnosti pripravka. V kolikor pride do same kontaminacije, izdelek ni primeren za uporabo. V kolikor želimo namakati sveže rastline praviloma za topilo izberemo alkohol.

Kakšne so značilnosti oljnih izvlečkov?
Oljni izvlečki rastlin so zelo priljubljeni. Lahko jih uporabimo samostojno za nego suhe in razpokane kože, za nego zrele kože, odrgnine, praske ali pa kot sestavni del emulzije (dodamo v maščobno fazo). Za njih je značilno, da iz njih izvlečemo v maščobah topne snovi kot so eterična olja, kartenoidi in vitamini.

 

Katero rastlinsko olje izbrati za maceriranje ognjiča?
Pri izboru rastlinskega olja za pripravo ognjičevega macerata izbiramo stabilna olja. Velikokrat za osnovo uporabijo olivno olje, vendar osebno raje uporabljam jojobino ali mandljevo olje, ker nima izrazitega vonja prav tako se na koži obnese veliko bolje kot olivno olje, namreč ta zna biti za kožo pretežko. Izbira olja je stvar posameznika, zato izberite tisto olje, ki je za vašo kožo najbolj primerno. Pomembno je, da ne izberete za namakanje aktivnih olj, ki so že sama po sebi podvržena oksidaciji.

Kako pripravimo ognjičev macerat?
Osebno pripravljam macerate manjših serij in izbiram steklene kozarce velikosti 100 ali 200 ml. Velikokrat se zgodi da s pol litra macerata nimamo kaj narediti oz. je količina za domače razmere prevelika. Kozarec napolnimo z rastlinskim materialom in prelijemo z oljem (v primeru ognjiča namakamo lističe ognjiča). Olje mora v celoti prekrivati rastlinski material. Sama dodajam rastlinskim izvlečkom že v začetku maceriranja vitamin E in rožmarin CO2, saj na ta način zagotovimo daljšo obstojnost samega pripravka in preprečimo oksidacijo olj. Kozarec zapremo in postavimo na suho in toplo mesto za 14 dni (ne izpostavljamo direktni sončni svetlobi), enkrat dnevno macerat pretresemo.Po 14 dneh precedimo skozi gazo in shranimo v temne stekleničke. Ko je ognjičev macerat pripravljen lahko naredimo mazilo.

delovanje in uporaba ognjiča

Izvlečki ognjiča imajo znano protivnetno in vulnerarično delovanje (pospešijo celjenje ran), ki temelji na učinkih tritrepenskih alkoholov, zato jih lahko uporabimo za nego občutljive in razdražene kože. Vgrajujemo jih v kozmetične izdelke za nego kože otrok in dojenčkov. V in vitro raziskavah so dokazali antioksidativno delovanje, ki najverjetneje izvira iz kartenoidov. Navadi ognjič sodi v družino nebinovk, vendar ne vsebuje seskvitrepenskih laktonov, zato zelo redko povzroči preobčutljive reakcije. Za topilo uporabimo olje ali 70% alkohol.

V kolikor vas zanimajo strokovne in preverjene informacije z bogatimi opisi rastlin, vam priporočam knjigo Sodobna kozmetika - sestavine naravnega izvora.

RECEPT, OGNJIČEVO MAZILO 100G

86 g macerata ognjiča
13 g čebeljega voska
1 g vitamina E

Priprava: v kozmetičnem grelniku ali na vodi kopeli segrejemo olje in čebelji vosek. Ko se čebelji vosek popolnoma raztopi, odstavimo posodico z grelnika in dobro premešamo. Mazilo nekoliko ohladimo in dodamo vitamin E, tik preden se prične strjevati. Nalijemo v razkužne posodice in etiketiramo. Rok uporabe: 6 -12 m.

Nasveti:
- V zimskem času svetujem, da mazilu dodate karite maslo. S tem bo mazilo postalo nekoliko bolj hranljivo in mehko na otip. Recepturi dodate 6 g karite masla in ustrezno znižate količino čebeljega voska.
- Mazilu po želji lahko dodate eterično olje, svetujem pravo sivko, smilj, kamilico ali rožmarin, ki se lepo ujemajo z ognjičem (dodamo do 0,5g eteričnih olj na celotno recepturo).
- Trdoto mazila lahko uravnavate s količino čebeljega voska - več čebeljega voska pomeni trše mazilo, manj voska pomeni bolj mehko mazilo.

V kolikor vas zanima več podrobnih informacij o rastlinskih izvlečkih, potem toplo pripročam nakup E-knjige Zeliščna mazila  - priprava rastlinskih izvlečkov in izdelava mazil.


V kolikor se odločite podpreti obstoj BEE BEAUTY bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini (že vnaprej hvala ♡), boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja