Prejela sem številna sporočila na temo izdelave serumov, zato danes z vami delim recept za izdelavo oljnega seruma za obraz. Če serum že uporabljate, potem veste, da zna biti njhova cena v drogeriji vrtoglava! 🙃

Za serume je značilno, da vsebujejo številne aktivne učinkovine, zato je tudi njihova cena temu primerna. Serum v spodnji recepturi je na oljni bazi, kar ima številne prednosti, predvsem kar se tiče enostavnosti izdelave. Vse komponente so topne v maščobah, zato se samo premešajo in voilà!

Ker serum ne vsebuje vodne faze, ni potrebno dodajanje konzervansov (anhidridni izdelki niso podvrženi mikrobiološki kontaminaciji tako kot so recimo emulzije). Pomembno je, da v oljne kozmetične izdelke ne vključujemo vodotopnih snovi (glicerin, prvitamin B5 ipd.).

Večina drogerijskih serumov vsebuje sintetične primesi, ki izboljšujejo vpojnost in so na otip bolj suha. Žal (ali na srečo) moj serum ni tako suh, je pa zelo lepo vpojen in hranilen. V recepturo sem vključila koencim Q10, namreč zanj je značilno, da ima zelo močno antioksidativno delovanje. Je eden najmočnejših antioksidantov, ki so na voljo. Kožo brani pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem, omejuje degradacijo kožnega kolagena, spodbuja rast zdravih celic in zmanjšuje globino gub. Opazili boste tudi, da v recepturi prevladuje skvalan, ki sem ga vključila z razlogom.

Skvalan je gosta tekočina, podobna olju, ki jo pridobivajo iz oljčnega olja. Je derivat skvalena, ki je naravna sestavina človeškega sebuma. Stabilen postane po hidrogenizaciji (slabost skvalena je zelo hitra oksidacija - zato je v recepturi dodan še vitamin E za dodatno zaščito pred oksidacijo). Skvalan se hitro vpije v kožo in na njej pusti svilnat občutek. Kožo učinkovito mehča, izboljšuje njeno strukturo, preprečuje njeno dehidracijo, hkrati pa popravlja porušeno funkcijo lipidne bariere. Prav tako se v recepturi nahaja arganovo olje, ki lepo vpija in ne pušča mastnih sledi in je še posebej primerno za nego zrele, suhe kože.

Olje rakitovca pa je v receptu "pika na i!" Pravo oranžno zlato - zelo rada ga uporabim v različnih kozmetičnih izdelkih. Ima izredno sposobnost obnavljanja kožnega tkiva, zato je dobrodošlo v vseh izdelkih namenjenih negi kože po sončenju, utrujeni, izsušeni in poškodovani koži.

Glede eteričnih olj v serumu je izbira vaša. Lahko jih vključite v max. koncentraciji 0,5% , lahko jih tudi izpustite. Sama uporabljam kombinacijo eteričnega olja kadilne bosvelije in rožne pelargonije, ki se za moj tip kože obneseta odlično.

recept: Oljni serum, 30 g

18 g skvalan
9,5 g arganovo olje
0,9 g olje rakitovca
0,9 g koencim Q10
0,6 g vitamin E
0,1 g eteričnih olj

Potrebovali boste:

Vsi pripomočki so na voljo v moji spletni trgovini. Sedaj na voljo tudi etanol!

Navodila za pripravo:

  1. Razkužite delovno površino, pripomočke, roke in embalažo z alkoholom.
  2. Stekleni merilnik tekočine postavite na tehntnico in natančno odmerite vse zgoraj navedene sestavine.
  3. Dobro premešajte, prelijte v razkuženo embalažo, etiketirajte.
  4. In to je vse! 🙂

Rok uporabe: 6 mesecev

Oljni serum shranimo v aroma stekleničko s pipeto.

Uporaba: svetujem, da serum uporabljate za dnevno nego pod nanosom kreme ali samostojno. Obraz temeljito očistite, nanesite tonik (lahko uporabite hidrolat npr. damaščanske vrtnice - pomembno je, da je koža pred nanosom navlažena!), 5 kapljic oljnega seruma, ki ga temeljito vtrte po celotnem obrazu in vratu. Nanesete kremo.

V kolikor se odločite podpreti obstoj bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini (že vnaprej hvala ♡), boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

Komentarji

    • Maja Vodan says:

      Pozdravljena Majda! Žal ne, lahko pa kupite vse potrebne sestavine v moji spletni trgovini in si ga naredite sami po receptu in navodilih zgoraj. Za vse dodatne informacije sem na voljo. Pozdrav, Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja