Gel za čiščenje obraza je obvezni kozmetični izdelek, namreč osebno ga uporabljam za jutranje in večerno čiščenje obraza. Koža je po uporabi mehka, negovana in pripravljena za dnevni make up ali včerno spanje.

Ker sem v najstniških letih imela težave z aknami, je moja koža še danes zelo občutljiva, nagnjena k rdečici, mastna na T-predelu, z nekaj ogrci. V kolikor ste med tistimi, ki imate ali ste imeli kdaj mozolje (pa ne tiste, 3-4 pikice na čelu), govorim o resnih težavah, potem veste, da večina konvencionalnih kozmetičnih preparatov za odpravljanje aken in mozolje vsebuje precej agresivne penilce (če se navežem na čistilni gel), z obilico alkohola, ki kožo draži, parfumi in še kaj neprimernega bi se našlo.

Moja izkušnja je bila katastrofalna. Po predpisanih antibiotikih za lokalno zdravljenje, klindamicin, je koža postala tako izsušena, da se je dobesedno luščila in odpadala v luskah. V kombinaciji s komercialno kozmetiko se je stanje samo še poslabšalo. 

Danes imam znanje s katerim si lahko izdelujem svojo naravno kozmetiko in vem katere sestavine moram vključiti glede na svoj tip kože. Ta kremni čistilni gel je zasnovan za nečisto kožo in prav s tem namenom sem vključila zelo blag, neagresiven penilec kokobetain, izvleček ognjiča, eterično olje čajevca in hidrolat virginijskega nepozebnika.

Vonj čistilnega gela je nekoliko bolj medicinski, v kolikor vas bi vonj čajevca preveč motil, lahko po potrebi dodate še pravo sivko, rožno pelargonijo ali limono.

Nečisto kožo, razdraženo in k rdečici nagnjeno kožo tretiram kot zelo občutljivo, zato je s tem namenom v recepturi večji delež glicerina za dodatno vlaženje, provitamin B5 in izvleček ognjiča, ki deluje protivnetno, vulneratično, antioksidativno in protimikrobno. V kolikor izdelujete svoj ognjičev macerat ga seveda lahko uporabite, sicer pa je sedaj na voljo v spletni trgovini ekološki macerat ognjiča blagovne znamke Florihana.

Zakaj eterično olje čajevca?

Eterično olje čajne mirte(lat. Melaleuca Alternifolia)  je eno najbolj medicinskih eteričnih olj z močnim protiinfekcijskim, protibakterijskim (širok spekter delovanja), protivirusnim in protiglivno delovanjem. V kozmetični industriji se uporablja za nego mastne in aknaste kože.

Zakaj hidrolat virginijskega nepozebnika?

Hidrolat virginijskega nepozebnika je odličen za nego mastne, aknaste, zrele in občutljive kože z rdečico. Deluje močno adstringentno (oži pore), tonizira in blaži razdraženo kožo, otekline, srbečico in ekceme.

Ok, sedaj pa na delo. Za izdelavo čistilnega gela potebujemo nekaj pripomočkov in prave sestavine. Osebno ga dajem v brezzračno embalažo Ecosolution, ki je odlična s higienskega vidika in tudi praktičnosti.

osnovni pripomočki za izdelavo

Potrebujemo:

Recept: Kremni čistilni gel, količina 100 g

Faza A
39,7 g destilirane vode
37 g hidrolata virginijskega nepozebnika
10 g rastlinskega glicerina
1 g provitamin B5
2 g ksantan gumija
3 g macerata ognjiča

1 g frakcionirano kokosovo olje

Faza B
5 g koko betain

Faza C
1 g konzervans Cosgard
0,3 g eteričnega olja čajevca

mlečna kislina (po kapljicah) - najprej preverite pH in po potrebi uravnavajte.

Postopek izdelave:

  1. Razkužite delovno površino, roke in embalažo z alkoholom.
  2. V inox posodo natehtajte najprej glicerin in nato ksantan gumi. Ksantan v glicerinu premešamo in raztopimo. Dodamo provitamin B5, destilirano vodo in hirdolat. Premešamo z metlico za stepanje - mešamo toliko časa, da ni vidne nobene grudice, ki bi morebiti nastala zaradi ksantan gumija. Opazili boste, da se je naredil lep, gost gel.
  3. Nato v posodo natehtamo še izvleček ognjiča in frakcionirano kokosovo olje, dobro premešamo.
  4. Dodamo kokobetain in mešamo dve minuti z metlico za stepanje. Ne stepamo, mešamo. 
  5. Dodamo še konzervans in eterična olja. Premešamo, nalijemo v embalažo in etiketerimo.


Na koncu je vedno potrebno preveriti pH gela in ga uravnati na pH 5 - 5,5.  Preverite s pH lističi in po potrebi uravnajte z mlečno kislino.

Če želite močnejše penjenje in čistili učinek, potem zvišajte delež kokobetaina (specifikacija napisana pod produktom v spletni trgovini) in znižajte delež vode.

Čistilni gel je zelo zelo nežen, primeren za jutranjo in večerno uporabo. Nanesemo ga na vlaženo kožo in spiramo z mlačno vodo.

Rok uporabe je tri mesece od datuma izdelave.

V kolikor se odločite podpreti obstoj bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini, boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

moj nakupovalni seznam

Komentarji

  1. simona strašek novak says:

    Pozdravljeni. Kako naj bi izgledala tekstura, kot gel ali kot pena? Namreč meni je v začetku po mešanju nastala pena, npr kot za britje, kar mi je bilo zelo useč, kasneje drugi dan pa izgublja teksturo, penavost. Kaj narediti, da bi ostala pena in kakšna embalaža se za peno priporoč? Hvala🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja