So tudi vaše roke v jesenko - zimskem času suhe in razpokane? V hladenjših mesecih koža izgublja vlago, postaja vse bolj suha in z neprimerno nego se hitro lahko zgodi, da ta postane rdeča, razdražena in razpokana. K temu pripomoreta še veter in mraz, zato je pomembno, da s pravilno nego pričemo že jeseni.

Tokrat sem pripravila formulo za pripravo domače hranilne kreme za roke s karitejevim maslom. Poleg ustnic so roke jeseni in pozimi na največjem udaru, zato je pomembna redna uporaba hranilnih krem. Sama uporabljam kremo za roke 3 x dnevno - zjutraj preden se odpravim na delo v pisarno, popoldne in zvečer pred spanjem.

V čem se krema za roke razlikuje od kreme za obraz ali telo?

Pri formuliranju kreme za roke upoštevamo faktor, da mora biti ta zelo vlažilna, hkrati mora imeti dovolj maščob in mora se dobro vpijati. Predvsem bi poudarila vpojnost, namreč, verjetno bi se strinjali z mano, da nihče ne želi imeti kreme za roke, po kateri se olja zlepa ne vpijejo. 🤗

V kolikor spremljate moje blog zapise, potem se boste danes srečali s kakšno novo sestavino (kot je emulgator Gliceril stearat SE), v kolikor pa ste že izkušeni formualtor emulzij, potem bo ta recept kot pravijo "mala malca".

Če ste popolni začetnik svetujem, da se mi pridružite na kakšnem izmed mojih spletnih tečajev, kjer boste osvojili vso potrebno znanje, ki ga potrebuje vsak izdelovalec domače kozmetike. Seznam spletnih tečajev si poglej pod zavihkom Spletni tečaji (vsebina je na voljo v e-učiknici, lahko si jo pogledate kadarkoli, cena pa je le 34,90 EUR). V e-učinici je ževeč kot 800 tečajnic, pridruži se nam!

Pri izboru eteričnih olj sem se osredotočila predvsem na njihovo funkcionalnost, izbrala sem eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia), rožni les in sladko pomarančo. Skupaj tvorijo lepo svežino. Predvsem prava sivka ima specialno regenerativno in protivnetno delovanje, zato je v kremi nikar ne izpustite.

osnovni pripomočki za izdelavo

Potrebujemo:

 

 1. Razkužite delovno površino, roke in embalažo z alkoholom.
 2. V prvo posodo kozmetične grenika natehtajte sestavine faze A. Najprej zmešamo skupaj ksantan gumi in glicerin, nato počasi prilijemo vodo.
 3. V drugo posodo natehtajte vse sestavine faze B.
 4. Obe fazi segrejte toliko, da se sestavine popolnoma raztopijo, občasno mešajte. Nato pričnite z miksanjem, uporabite dobro očiščen palični mešalnik. Priporočam, da sestavine faze A, prelijete v večjo stekleno čašo, nato pričnite z dodajanjem faze B. Palični mešalnik prislonite ob dno čaše in mešajte. Če nimate čaše lahko uporabite inox posodo ali drugo posodo, v kateri običajno delate emulzije. Morda bo emulzija na začetku nekoliko tekoča vendar brez skrbi - počakajte 3 - 5 minut in ponovno pričnite z miksanjem. Krema se mora lepo zgostiti.
 5. Na koncu v ohlajeno kremo natehtamo še vse sestavine faze C, premešamo in shranimo v razkuženo embalažo.


Na koncu preverimo pH in ga po potrebi uravnavamo na pH 5 - 5,5.  Preverite s pH lističi in po potrebi uravnajte z mlečno kislino.

Rok uporabe je tri mesece od datuma izdelave.

 

V kolikor se odločite podpreti obstoj bloga in kupiti sestavine v moji spletni trgovini, boste z nakupom sestavin lahko naredili tudi številne druge kozmetične izdelke.

Aroma pozdrav,
Maja

Komentarji

 1. Ksenija jerman says:

  Pozdravljeni,
  Najprej da imate super recepte in vas kar spremljam, da tako se tako naprej.Sprasujem za kremo za roke , ker me zanima v fazi c , ste napisala 2g izvlecek ognjica,kaj lahko uporabim oz. je to?
  Hvala za odgovor in lp ksenija

  • Maja Vodan says:

   Pozdravljena Ksenija! Hvala za sporočilo, sem vesela, da so recpti uporabni. Izvleček ognjiča je macerat ognjiča, na voljo je tudi v spletni trgovini. Pozdrav, Maja

  • Maja Vodan says:

   Pozdravljena Karmen!

   Ta krema je drugačna od ostalih receptov, ki jih imam na blogu. Nujno je potrebno uporabiti palični mešalnik, ste ga uporabili? Prav tako je ta krema vedno na začetku tekoča in zgleda, kot da se ne bo zgostila. Počakati moramo kakih pet minut, da se emulzija nekoliko ohladi in potem miksamo spet toliko časa, da se krema zgosti. Se je nato zgostila ali je ostala v tekočem stanju?

   Pozdrav,
   Maja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja